8 Kasım 2011 Salı

Rakip: Bizkaia Bilbao Basket





Yine bir Euroleague haftasındayız. Geçen hafta Abdi İpekçi Arena'da rakibi S.Nancy'yi ilk yarıdaki iyi oyunuyla yenen Fenerbahçe Ülker'in yarınki rakibi İspanya ACB ligi ekiplerinden Bizkaia Bilbao Basket olacak.

Bu sezon İspanya ACB liginde oynadığı 6 maçın 3'ünü kazanıp 3'ünü de kaybeden Bilbao Basket, bu sezon ilk defa mücadele ettiği Euroleague'de ise oynadığı 3 maçta evinde oynadığı ilk maçta galip gelmesine rağmen deplasmanda oynadığı 2 maçtan da mağlup ayrıldı.

Tarihinde ilk kez Euroleague'de mücadele eden Bilbao Basket aslına bakarsanız bundan 11 sene önce kurulmuş yeni bir takım. 3. ligden gelen Bilbao Basket, geçen sene play-offlarda önce Valencia ardından Real Madrid gibi ACB liginin önde gelen takımlarını eleyip finalde Barcelona ile oynama başarısını göstermiş, finalde ise Barcelona'ya 3-0 yenilmişti. Avrupa arenasında ise takımın bugüne kadarki en büyük başarısı 2008-2009 sezonunda Eurocup'ta oynadıkları yarı final idi.
Rafa Puyo'nun görevden ayrılmasından sonra takımın başına gelen Fotios Katsikaris ile takım bu sene hedeflerini daha çok yükseltmiş bir görünüm çiziyor. Takım maçlarını 5000 kişilik Bilbao Arena'da oynuyor.

Euroleague macerasına evinde oynadıkları Olympiakos maçı ile başlayan Bilbao Basket, bu maçta rakibe 15 sayı fark atarak maçı 76-61 kazanmayı bildi. Euroleague 2. maçında ise deplasmanda S. Nancy'e 87-73 kaybeden Bilbao Basket, burada da maçı son çeyreğe kadar kafa kafaya götürmesine rağmen, maçı son çeyrekte yediği 15-0 lık bir seri ile kaybetti. 3. maçında ise gene deplasmanda Bennet Cantu'ya 78-69 yenilen Bilbao Basket için evinde bizimle oynayacağı maç bizim gibi onlar içinde çok önemli.

Kuralar çekilip grupları gördüğümde açıkçası grubun ağır favorisiydik ve bizden sonra ise Caja Laboral ve yaralı aslan Olympiakos benim için ilk 3 takım idi. İlk üçün dışında ise 4. lüğün en büyük adayı bana göre Bilbao Basket idi. Öncelikle başarıya aç bir takım ve başarıya aç olan takımdan her zaman korkarım. Oynadığı lig ise Avrupa'nın en kaliteli liglerinden biri olduğu için Euroleague'de özellikle evinde oynayacağı maçlarda hiç de sırıtmayacağını düşündüm ki Olympiakos maçında beni yanıltmadılar.

Takımın Amerikalı guardı Aaron Jackson topa hâkimiyeti ve tempo yapabilme özelliği ile dikkat çekiyor. Takımımızın hızlı basketbola karşı problemi olduğunu düşünürsek Aaron Jackson'ı yavaşlatmamız lazım önce. İlk 2 maçında 11 sayıyla oynayan Aaron Jackson yaptığı toplam asist sayısı ise 10.

Takımın diğer bir tehlikeli ismi ise Banic. Hem pota altından hem de dışarıdan sayılar bulan Banic takımın en fazla süre alan ismi. 3 maç sonunda sayı ortalamasına bakacak olursak 19 sayı ortalaması ile oynayan Banic, savunamadığımız takdire Caja Laboral maçında coşturduğumuz Teletovic misali maçın en skorer ismi olabilir.

Bilbao Basket'in pota altındaki en büyük silahı ise tecrübeli Amerikalı pivotu D'or Fisher. Bu bölgede pota alt savunmamıza çok iş düşüyor ki son Beşiktaş Milangaz maçında iyi bir oyun sergileyen Oğuz'un yavaş ayaklarından bu atletik ve hızlı pivot çok iyi bir şekilde yararlanabilir ki S.Nancy maçında hızlı pick&roll oyunlarında Oğuz'un pota altında çok önde kaldığı ve rakibin çok kolay sayılar bulduğunu hatırlatmakta fayda var. Vidmar'ın çok fazla süre almayacağını düşünürsek (umarım yanılırım) bu bölgede Kaya ve Oğuz ikilisine çok iş düşecek.

Ayrıca Alex Mumbru, Kostas Vasiliadis ve Roger Grimau gibi tecrübeli ve skora her an önemli katkı yapabilen isimleri de unutmamamız lazım.

Bilbao Basket takımının taraftarına gelecek olursak bana geçen seneki Fenerbahçe Ülker'in 10.000 kişiyle Euroleague rekoru kıran taraftarını hatırlatıyor. Kendi sahalarında çok büyük bir seyirci desteğiyle oynayan Bilbao Basket, bana göre grupta kendi sahasında en tehlikeli takımlardan biri. Seyircisi maçın her anında oyunun içindeler ve her karara inanılmaz tepki veriyorlar.

Fenerbahçe Ülker'in yarınki maçta geçen seneki sert savunmasını ortaya koyar ve rakibin tempo yapmasına izin vermez ise maçı rahat bir şekilde olmasa da büyük ölçüde kazanır. Hücumda belli bir oyun düzenimiz olmamasına rağmen öyle veya böyle bir şekilde, oyuncuların bireysel yeteneklerinden dolayı pek de sorun yaşamıyoruz. Beşiktaş Milangaz maçının son çeyreğindeki sergilediğimiz oyunu Bilbao deplasmanında da sergilememiz lazım. Bilbao Basket'in özellikle Aaron Jackson önderliğinde tempoyu arttırmasına izin verirsek bizim için pek de hoş olmayan bir skorla İstanbul'a dönebiliriz.

THY Avrupa Ligi'nde Fenerbahçe Ülker, grubundaki 4. maçında yarın deplasmanda İspanya'nın Bizkaia Bilbao takımı ile karşı karşıya gelecek. Maç 21.45'ten itibaren NTV Spor'dan canlı olarak yayınlanacak.



Püzant Yücecan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...