20 Nisan 2013 Cumartesi

NBA Playoffs 2013 PowerRankings #16 - #13



“I have one thing to say to those non-believers: Don’t ever underestimate the heart of a champion...”

Bundan 18 sene önce Houston Rockets üst üste ikinci kez NBA Şampiyonluğunu kazanırken koç Rudy Tomjanovich maç sonrası kendine uzatılan mikrofona bu sözleri söylüyordu. Evet, haklıydı da bir şampiyonun yüreğini asla hafife almamak gerekir.

2012-13 NBA normal sezonu geçen günlerde oynanan son maçların ardından sona erdi ve yarın gece yarısı herkesin heyecanla beklediği NBA playoffları başlıyor. Bakalım hangi takımlar parkeye yüreğini koyacak, hangi takımlar şampiyonluk için elinden geleni yapıp mutlu sona ulaşacak. Son şampiyon Miami mi? Bu sezon belki de son kez bir şampiyonluk yaşamak isteyen Garnett ve Pierce'lı Boston mı? Rose'un yokluğunda şapkadan tavşan çıkarmaya çalışacak Chicago  mu yoksa son dakikada Kobe'siz kalan Lakers mı? veya hiçbirimizin beklemediği sürpriz bir takım mı? Hep beraber izleyip göreceğiz.

2012-13 NBA playoffları başlamadan önce gençlerden rica ettik ve onlar da playoff'lara kalan 16 takımı tek tek değerlendirdiler. Keyifli okumalar...



16. Milwaukee Bucks (38 - 44) Doğu.8

Doğuda son yıllarda özellikle playoff barajı ile lotary'e yatan takımlar arasındaki o ufak cepte ligi bitiren Bucks bu sene birazda doğudaki rakiplerinin güç kaybetmelerini değerlendirerek (Magic'in Howard'ı kaybetmesi, Sixers'te Bynum'ın sezonu kapatması vs.)  bana göre sürpriz bir şekilde 8.sıradan playoff biletini kaptı. Onlar için bu sezonluk misyonları sonlandı bence. Zaten konferans birincisi olan Heat karşısında maç alma şansları bile neredeyse yok. 

Onlarda da Nets'teki gibi koç sorunu vardı. Skiles kendi istifa etmeyince görevine son verildi. Takım içindeki süre konusunda gerçekten çok kötü bir dağılımı vardı bu hamle yerinde bir hamle oldu Bucks adına. Daha sonra Jim Boylan geçti takımın başına..

Gelelim takıma;

Jennings ve Ellis'in sırtında giden bir takım oldu sezon başında Bucks. Jennings bizim basketbol jargonunda apaçi olarak değerlendirdiğimiz sınıftan bir oyuncu :)  Çok güvenilecek, üstüne takım kurulacak bir oyuncu değil ama zaman zaman sorumluluk alıp takımın lokomotifi görevini iyi üstleniyor. Miami eşleşmesinde Chalmers'a karşı epey bir üstünlük kuracaktır.

Bir başka yıldızları Monta Ellis'e gelirsek takımda clutch time'ı en iyi oynayacak oyuncu hatta belki de tek oyuncu ama oda güven veren bir oyuncu değil maç içinde. Zaten savunma konusunda da epey bir eksikliği var takım olarak Bucks'ın ama Ellis, Jennings ile beraber bu savunma zaafının en zayıf halkaları görünümündeler.

Milli yıldızımız Ersan İlyasova'da sezon başı 5 yıllık kontratı imzaladı ve berbat bir başlangıç yaptı lige bu yıl. Herkes kontratı yaptı yattı diye düşünürken özellikle Jim Boylan'ında gelişiyle takımın başına küllerinden doğdu. Çok zayıf olan Bucks pota altında belki de en önemli opsiyonu Bucks'ın Miami serisinde bol bol double double yapacaktır Bosh karşısında.

Diğer parçalara gelirsek;

Sanders bu sene inanılmaz bir gelişim gösterdi ve takımdaki en önemli savunmacı. Dalembert ise pota altındaki bir diğer önemli parça ama ikisi de vasatın biraz üstünde oyuncular.

Bucks'ın en beğendiğim yanı kenardan gelen şutörler Reddick ve Dunleavy. Bu iki oyuncu eğer ritim bulurlarsa en azından Miami'ye karşı maçın içinde kalmak adına önemli işler yapabilir ve Bucks'a hayat verebilirler.

Özet geçersek onlar için bu sene playoff yapmak yeterliydi buradan sonrasını zevk almak adına oynayacaklar. Bir sürpriz olur mu diye sorabilirsiniz ama yüzde 5 bile ihtimal değil bence. Zira Bucks'ın takım olarak kimyası çok ama çok kötü durumda... - Volkan Arslan


15. Boston Celtics (41 - 40) Doğu.7

Celtics için sonun başlangıcı olabilecek bir playoff serisi olabilir. Henüz draft edildiği yıl bir bar çıkışı sayısız yerinden bıçaklandıktan sonra hızla iyileşen ve bu takımın efsanesi olan bir adamın belki de son bir şampiyonluk için cebinde kalan son barutu atacağı bir playoff serisi.

Evet, kulağa benim gibi Celtics'e gönül veren biri için oldukça yürek yaralayıcı geliyor bu sözler ama gerçeklerle de yüzleşmek lazım bir yerde. Danny Ainge'nin Garnett ve Pierce'in kontratları ve yerlerini boşaltamadığından dolayı elinin kolunun bağlı kaldığı bu sezondan sonra nasıl bir yeni oluşum yapacağını bende çok merak ediyorum.

Her şeyden önce Rondo'nun sakatlığı planları alt üst etti zaten eldeki en önemli parça olarak bakılan, takımı tamamen üzerine kurup oynatmaya çalışan Doc Rivers'ında canını epey sıktı bu sakatlık. Rondo çok fazla şut tehdidi olmayan ancak üstün oyun zekâsı sayesinde epey can sıkan bir oyuncu oldu hep rakipleri için. Rondo yokken bu görevi üstlenecek ikinci bir oyuncu yoktu Celtics’te.

Bu yüzden Celtics bir savunma takımından çok Run&Gun takımı oldu Litvanyalılar gibi. Pierce ve Garnett de rakipler tarafından ezberlendi başka nasıl bir isolation deneyebilirler ki derken sahneye Jeff Green gibi underrated bir adamı çıkardı Doc Rivers. Jeff Green tam bir görev adamı, savunmada ve hücumda Celtics'in en önemli kozlarından birisi olacak playofflarda.

Ayrıca başka isim daha var. Celticslilerin bir başka gözbebeği Avery Bradley.

Çok can sıkıcı bir savunmacı hem de fena sayılmayacak bir ceza şutörü. Bunun yanında Courtney Lee, Jason Terry, Jordan Crawford gibi 6. adam görevini layıkıyla yerine getirecek oyunculara sahipler.

Boston için en can sıkıcı nokta pota altı rotasyonu. Bass - Garnett dışında Wilcox ve Randolph gibi vasat oyuncular var. O yüzden Garnett ve özellikle Brandon Bass'ın performansları çok kilit durumda şuan için.

Playoff performansına gelince Celtics'in geçen senede hiç kimse bir şey beklemiyorken oynadıkları bir konferans finali var. Taktik analizler bir kenara mental olarak çok farklı bir takım Celtics. Yürek yemiş iki oyuncuya sahipler her şeyden önce sahadaki 2 lider Pierce ve Garnett'ın yanında iki tanede yıldız adayı var Bradley ve Green. Ve kenarda ne yaptığını bilen bir koç Rivers.

Celtics'in en kötü ihtimal gene bir konferans finali oynayacağını tahmin ediyorum. Bakalım yeşiller 18. şampiyonluğa ulaşabilecekler mi bu sefer hep birlikte göreceğiz... - Volkan Arslan


14. Atlanta Hawks (44 - 38) Doğu.6

Joe Johnson’ı yollayınca Hawks’ın playoff yapacağını düşünüyordum ama yedinci ya da sekizinci sıradan. Hawks’ın bu sezon en iyi yaptığı şey asist, bunda yanılmıyorumdur çünkü istatistiksel bakımdan da ligin en fazla asist yapan ikinci takımı.

Trade Deadline’da Josh Smith’in takası sürekli konuşuluyordu hatta bir aralar oldu gibi dedikodular dolanıyordu. “Gasol Hawks’a Smith Lakers’a” hiç fenada olmazdı. Howard ile inanılamaz bir ikili olurlardı. Josh Smith hem hücumda hem de savunmada işini en iyi şekilde yapan uzunlardan, orta mesafeli şut yüzdesi düşük ancak bunun nedeni Joe gittikten sonra topla buluşacak oyuncunun Josh Smith olması “bu sezon %46 ile atıyor”.  Smith’i işin çok zor olacaktır, yükün altından kalkabilir mi bilinmez Joe olmadan bakalım nereye kadar götürebilecek takımı.

Bir diğer yandan Al Horford takdiri hak eden oyunculardan birisi. Draft edildiği günden beri performansının üstüne koya koya yoluna devam etti. Smith ile Horford iyi bir ikili oluşturdular. Hücumda kendini gösterse de orta mesafeli şutlarında düşüklük gözden kaçmıyor, kendine güven geldi deniyor ve bir yandan da gelişiyor.

Hawks’ta son olarak değinmek istediğim oyuncu Jeff Teague, geçen sezon ki performansının üstüne çok şey koyduğu apaçık ortada. Belki de Hawks’ın başarısının en büyük etmenlerinden birisi, ligin en fazla asist yapan ikinci takımı olmalarını Jeff'e borçlular bence. Maç başına 7.2 asist ortalamasına sahip Ve inanılmaz derece ile serbest atış atıyor. Bu sezonun en büyük MIP adaylarından birisi. Playoff’ta ona dikkat edilmesi gerek, beklenmedik bir anda patlama yapabilir Williams’ı yere gömebilir bunu bekleyip göreceğiz. -Tuğberk Evran


13. Houston Rockets (45 - 37) Batı.8

Ligin en genç takımlarından birisi Rockets ve playoff’a tamda benim beklediğim dereceden girdiler. Lakers’a uzatma sonunda kaybettiler ve 8. oldular. Rakibi kim sizce tahmin edin? Öğrenci hocasıyla karşı karşıya geliyor. James Harden vs. Kevin Durant. Bu seride Thunder’ı çok rahat üstün görebiliyoruz, kadroyu kıyaslayınca, oyun yönlerine bakınca vs. vs seriyi 4-0 geçebilecek kapasiteye sahip olan takım Thunder.

James Harden eski takımına karşı oynuyor, yani Harden’ı savunacak isimler onu iyi tanıyor nerede ne yapacağını, içeri ne zaman drive edeceğini, ne zaman şut atacağını falan filan. Harden, Rockets’ta fazla süre alınca haliyle çok gelişti, ligin en fazla faul aldıran oyuncularından bir tanesi. Bu işi de Thunder’da yani Durant’ten öğrenmişti. Rockets’ın dışarıda ki en önemli silahı Harden’ı tutabilirse yani ön alanda iyi bir baskı yaparsa Thunder, Rockets’ın  işi biter çünkü pota altından tehdidi olmayan bir takım. Pota altında ligin blok kralı Serge Ibaka olduğunu da unutmayalım.

Jeremy Lin yerine daha çok delici bir oyuncu olabilseydi takımın bir umudu olabilirdi. Lin’in yerine daha iyi bir takviye yapılabilirdi. Bu Mike Conley olur, John Wall olur, Brandon Jennings olur böyle sayabileceğimiz çok oyuncu var. Westbrook gibi deli bir savunma yapan adamı geçip nasıl sayı yapacak onu da çok merak ediyorum.

Son olarak temsilcimiz Ömer Aşık, playoff’ta ilk kez ilk beş başlayacak. İlk kez ona bu kadar iş düşüyor yani görevlerinin farkında. Thunder’ın pota altında ezilecektir eğri oturup doğruları konuşalım, bunu herkes biliyor. Bu playoff takım için bir tecrübe, gelecek sezonlarda daha da iyi bir takım izleyeceğimiz kesin. Offseason’da takıma kesinlikle bir katkı göreceğiz... - Tuğberk Evran


NBA Playoffs 2013 PowerRankings #8 - #5 

NBA Playoffs 2013 PowerRankings #12 - #9


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...