19 Mart 2013 Salı

Biri Şike Mi Dedi??



Herkesin de bildiği üzere geçen sene Türk futbolunda konuşulan birinci sıradaki konu Fenerbahçe ve şike davası idi. Fenerbahçe'nin olduğu bir ortamda zaten abartmayı, büyütmeyi seven yüce medyamız bir de konu şike gibi ciddi bir suçlama olunca mahkeme dosyaları, sanık fotolarına kadar her şeyi didik didik yayınladı. Peki, bu sene Galatasaray lehine yapılanlar alenen şike değil midir ve bu neden sevgili medyamız tarafından bir kereliğine haberler esnasında okunulup geçilir ve didik didik edilmez?? Ben neyden mi bahsediyorum? Ne şikesi mi? Buyurun gelin beraber inceleyelim...

Spor Toto Süper Lig 25. haftasında oynanan Galatasaray - Gençlerbirliği maçının 86. dakikasında Galatasaray'dan Gökhan Zan rakibine vurduğu gerekçesiyle hakem Özgür Yankaya tarafından direk kırmızı kart gösterilerek oyun dışına yollandı. 14 Mart tarihli PFDK toplantısı sonucu TFF tarafından yapılan açıklamaya istinaden de, Galatasaray'ın Gençlerbirliği ile yaptığı karşılaşmada rakip takım sporcusuna yönelik şiddetli hareketi nedeniyle sarı-kırmızılı oyuncu Gökhan Zan'ın PFDK tarafından 2 resmi müsabakadan men ve 6,500 TL para cezası aldığı bildirildi. Alınan bu kararın ardından Galatasaray Tahkim Kurulu'na itiraz ederek cezanın tekrardan görüşülmesini istedi. 16 Mart Cumartesi yani Kayserispor - Galatasaray karşılaşmasından sadece 1 gün önce Tahkim Kurulu Gökhan Zan'a verilen 2 maçlık cezayı 1 maça indirip bunun la da yetinmedi ve Gökhan Zan'ın cezasını 1 yıl süre ile erteledi. Erteledi ama ben sadece cezayı ertelerim paramı alırım kusura bakmayın diyerek daha önce PFDK tarafından Gökhan Zan'a verilen 6,500 TL'lik para cezasını onayladı. Peki, ben de kendi kendime soruyorum buradaki amaç nedir? Tahkim Kurulunun aldığı karara göre;

"(1) Futbolcu Gökhan Zan'ın rakip oyuncuya yönelik eylemi, her ne kadar PFDK'ca şiddetli hareket olarak nitelendirilmiş ise de, izlenen görüntülerden eylemin FDT'nin 36.maddesinde düzenlenen sportmenliğe aykırı hareket boyutunda kaldığı anlaşıldığından, PFDK'ca futbolcu Gökhan Zan'a neticeten verilen 2 resmi müsabakadan men cezasının 1 resmi müsabakadan men cezası olarak düzeltilerek onanmasına; cezanın re'sen aleyhe bozulamaması nedeniyle PFDK'ca verilen 6.500.-TL para cezasının onanmasına oybirliği ile;"

Karar buraya kadar gayet normal. 2 maç ceza verilmiştir buna istinaden itiraz yapılır ve gerekli incelemeler sonucunda ceza indirimine gidilir. Asıl sorun ise;

(2) Kurulumuzun daha önceki kararlarına da dayanak oluşturan ve FDT'nin 103.maddesinde düzenlenen "yaptırımın ertelenmesi" ne dair ilk kararı olan 2012/127 E.,2012/133 K. sayılı ve 10.05.2012 tarihli; yine 2013/25 E.,2013/27 K. sayılı ve 08.02.2013 tarihli kararlarında yaptırımın ertelenmesi için "cezanın ertelemeye uygunluğu",failin geçmişteki hali","failin pişmanlık duyması", "failin yargılama sürecindeki davranışları","cezanın alt sınırdan uzaklaşılmadan verilmiş olması" unsurlarının tamamının birlikte gerçekleşmesi gerektiği ayrıntılı şekilde belirtilmiş olup mevcut dosyada;

- Futbolcuya verilen "müsabakadan men" ceza tipinin FDT'nin 103.maddesine göre ertelenebilir cezalardan olması,
Açıklaması: -Demek ki direk kırmızı kart görseniz bile bu ertelenebilir bir ceza olabiliyormuş. Peki, böyle bir şey varsa bu kırmızı kart cezasının anlamını yitirmesinden başka neye yarar? Tamam, maç içinde takımını 10 kişi bırakıyorsun da 86. dakikada takımını yalnız bıraksan ne olur bırakmasan ne olur??

- Futbolcunun aynı sezon içinde tekerrür etmiş disiplin ihlalinin bulunmaması;
Açıklaması: -Eğer sezon içinde hiç kırmızı kart görmediyseniz göreceğiniz ilk kırmızı kartın ardından hiç canınızı sıkmayın ben bunu her an affedebilirim diyor Tahkim Kurulu

- Eyleminden duyduğu pişmanlık ve üzüntüyü ısrarla ve samimi olarak ifade etmiş olması;
Açıklaması: -Hangimiz yaptığımız yanlış hareketlerin ardından pişmanlık duymuyoruz ki:)) Allahım sen büyüksen:))) Herhalde daha komik bir açıklama olamazdı. Kim çıkıp da "Evet ben yaptım beni cezalandırın" der ki. Bu madde ile Tahkim kendi ile çelişiyor bir nevi. Demek ki Gökhan Zan ceza gerektirecek bir şey yapmış ki bundan pişmanlık ve üzüntü duyuyor.

- Bizzat katıldığı duruşma esnasında ve sunduğu yazılı beyanlarında, tekrar disiplin ihlali gerçekleştirmeyeceği yönünde oluşan kanaat;
Açıklaması: -Nerden ulaştınız acaba bu kanata? Ne yaptı karşınızda gözyaşı mı döktü? Affedin bir daha olmayacak mı dedi? Bir daha gerçekleşmeyeceğine kanaat getirdi iseniz neden cezayı tamamen kaldırmıyorsunuz da erteliyorsunuz beyler? Cezayı tamamen kaldırır isek diğer kulüpler daha çok üstümüze gelir diye mi korktunuz? veya ne biliyim bu kadarı da ayıp mı olur dediniz?

karşısında yaptırımın (cezanın) ertelenmesi talebinin kısmen kabulüne, 1 resmi müsabakadan men cezasının 1 yıl süre ile ertelenmesine, 6.500.-TL para cezası yönünden erteleme talebinin reddine oybirliği ile (2013/78 K.);

Tabi yukarıda da dediğimiz gibi para cezası ertelenmiyor veya değişmiyor. Cebinize giren parayı neden ertelemiyorsunuz beyler?? Para tatlı, para sıcak değil mi;)

Cezanın affedilmesi veya ertelenmesi siz ne derseniz deyin bunun sebeplerinden biri acaba;

12 Mart Çarşamba günü oynanan Schalke 04-Galatasaray maçının ardından Semih'in sakatlanması ve zaten sakat olarak oynatılan Dany'nin hafta içi de Kayserispor maçından oynayamayacağının anlaşılması üzerine Galatasaray'ın Kayserispor maçına çıkaracak stoperi kalmaması ve bunu gören Tahkim Kurulunun "ee adamlar stopersiz mi çıksın maça" demiş olması olabilir mi??

Peki, ben şimdi Tahkim Kurulu'na soruyorum. Bugün bu cezayı sen erteliyorsun da tut ki sezon sonu Gökhan Zan Galatasaray'dan ayrılıp X bir futbol takımı ile anlaştı. Sezon içinde gördüğü kırmızı kart sonucu bu sizin ertelediğiniz ceza ile birlikte yeni cezasını belirlediniz. Eski cezası yüzünden yeni kulübü neden ceza çeksin? Bunun cevabını futbol severlere verebilecek misiniz?

Bu konu hakkında son sorum ise şu Sevgili Tahkim Kurulu üyelerine. Bu cezayı ertelediniz Kayserispor - Galatasaray karşılaşmasının da 0-0 devam ettiğini ve 90+'da Gökhan Zan'ın gol attığını düşünün. Rakip takımın verdiği emek, sahada akıttığı ter ama pardon siz bunları nereden bileceksiniz ki. Olayı bir de Galatasaray açısından düşünelim. Gene 0-0 giden bir maç ve Gökhan Zan 90+'da yanlışlıkla kendi kalesine gol atar gene sahadan verilen emeğin birden buhar olup uçması.


Ama biz neyin mücadelesini veriyoruz ki? Siz zaten affetmeye alışıksınız. PFDK Galatasaray aleyhine ceza verir siz Tahkim Kurul'u bunu affedersiniz. Geçen yıl şampiyonu belli edecek Fenerbahçe maçından önce Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim’in Trabzonspor maçı sonrası hakem Tolga Özkalfa’ya hakaret etmesinden sonra verilen 3 maç cezası da Tahkim Kurulu tarafından ertelenmişti.. 3 maç verilen cezanın 1 maçını Beşiktaş maçında çeker geri kalan 2 maç da ertelenir ve ne tesadüftür ki bu maçlardan biri de 2012-2013 sezonu şampiyonunu belirleyecek olan Fenerbahçe - Galatasaray maçıdır. Ertelenen ceza sonucunda ise Fatih Terim takımının başında sahaya çıkabildi.

2. E.2012/127
Galatasaray AŞ'nin, Teknik Sorumlusu Fatih Terim ile ilgili PFDK'nun 04.05.2012 tarihli ve E.2011-2012/1129, K.2011-2012/1335 sayılı kararına karşı yapmış olduğu itiraza ilişkin Kurulumuzun E.2012/127 numaraya kayıtlı dosyası incelendi. İtirazın süresinde olduğu ve gerekli harcın yatırıldığı görüldü. Talep doğrultusunda duruşma açıldı.(Devamı)

Geçen sene verdiğiniz bu ceza/erteleme siz ne diyorsunuz bilmiyorum ama son cümlesi ise şu şekildeydi; "cezasının 1 yıl süreyle oybirliğiyle ertelenmesine" Bunun açılımı herhalde benim okuduğum, ekranlardan gördüğüm hukuk bilgime göre "Bir daha bu cezayı işlersen bu ertelenen cezanı da üstüne ekleyerek yeni ceza veririz" olması gerekirken demek ki Tahkim Kurulu’na göre bu "Unuttuk gitti" demekmiş. Nasıl mı? İşte böyle;

Spor Toto Süper Lig 23. haftasında oynanan Galatasaray-Orduspor maçının devre arasında hakem Serkan Çınar tarafından Fatih Terim tribünlere gönderildi. PFDK'nin Fatih Terim'in sözlü savunmasını aldıktan sonra aldığı karar göre ise Fatih Terim 3 maç ceza aldı.

Disiplin Kurulu'nun açıkladığı karar metni şöyle: "Fatih Terim'in müsabaka hakemine yönelik sportmenliğe aykırı hareketi, ihraç sonrası ve müsabaka esnasındaki sportmenliğe aykırı hareketleri ve ihraç sonrası müsabaka hakemine yönelik sportmenliğe aykırı hareketi nedeniyle takdiren 3 resmi müsabakada soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı ve 30 bin lira para cezası ile cezalandırılmasına."

Verilen cezanın azlığını çokluğunu tartışmıyorum bile ki Fatih Terim'in tribünde iken taktik vermesi sonucu cezasının daha fazla olması gerekirdi ki neyse bunu geçtim ama sormadan da edemeyeceğim Fatih terim bu fotoda ne yapıyor acaba??


Neyse asıl konumuz ise şu, Fatih Terim'in 2012 yılında önce aldığı sonra da ertelenen 2 maçlık cezası ne oldu?? Buharlaşıp uçtu mu? Demek ki neymiş eğer Tahkim Kurulu bir cezayı erteliyor ise bu ceza yok demekmiş.

Bunlar alenen, insanların gözü içine bakıla bakıla hatta bakılmayı geçtim insanların gözlerinin içine sokula sokula yapılan şikelerin sadece bir kaçıdır ama konu Galatasaray olunca problem yok. Yola devam;)




Püzant YÜCECAN




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...