1 Şubat 2012 Çarşamba

Rakip: Panathinaikos



Yine bir Euroleague haftasına "Merhaba" diyoruz. THY Euroleague Top 16 2. haftasında yeni salonu Fenerbahçe Ülker Sports Arena'daki ilk maçında EA7 Emporio Armani'yi 65-63'lük bir skorla deviren Fenerbahçe Ülker'in bu haftaki rakibi geçen senenin şampiyonu ve Yunan basketbolunun güçlü temsilcisi Panathinaikos.


1922 yılında kurulmuş olan Avrupa'nın elit takımları arasında yer alan Panathinaikos'un tarihine baktığımızda ise birçok başarı elde etmiş olduğunu görüyoruz. Yunanistan basketbolunun son dokuz sezonunun şampiyonu olan Panathinaikos'un genelde ise 32 şampiyonluğu bulunuyor. 12 Yunan Kupası, 6 Euroleague Kupası (1996, 2000, 2002, 2007, 2009, 2011) kazanan takım şu an Yunan Basketbolunun açık ara lideri konumunda. Maçlarını Atina’daki OACA Arena’da 19.000 kişi önünde oynayan Panathinaikos’u “kişisel olarak hayranı olduğum” 1999 yılından beri Zeljko Obradovic çalıştırmaktadır. Ki koçlar konusunda burada ayrı bir parantez açmak istiyorum. Maç hakkında Fenerbahçe Ülker kazanır mı kazanmaz mı bilemem ama koç konusunda maalesef 1-0 geride başlayacağımız apaçık belli.

Euorleague son şampiyonu Panathinaikos geçen sene Yunanistan'da başlayan ekonomik kriz yüzünden şampiyon kadrosunu her ne kadar koruyamayıp  Fotsis, Drew Nicholas, Milenko Tepic, Shermadini gibi isimlerle yollarını ayırırmış olsa da, kadrosuna David Logan, Pat Kalathis, Steven Smith, Sarunas Jasikevicius gibi isimleri kattı. Panathinaikos'un parkedeki isimlerine tek tek baktığımızda ise karşımıza cidden korkutucu isimler ortaya çıkıyor. Geçen hafta EA7 Emporio Armani için de bu cümleyi kullanmış olsam da arada dağlar kadar fark olduğunu tüm basketbol severler farkında zaten.

Panathinaikos'un bana göre en önemli yıldızı biraz da benim özel olarak hayranlığımın olduğu Dimitris Dimantidis. Euroleague tarihinin en önemli savunmacılarından biri olan Dimitris Dimantidis takımın adeta beyni. Koç Obradovic'in parkedeki eli de diyebiliriz aslında. Maç başına 10,6 sayı ortalaması ile oynayan yıldız oyuncu, bu sezon takımının şu ana kadarki en skorer ismi olmayı da başardı. Bu sezon en çok sayı attığı maç ise Unicaja maçı oldu (23 sayı). Yaptığı 58 asist ile takımının en çok asist yapan ismi olan Dimantidis açıkçası Fenerbahçe Ülker'in en çok sıkıntı çektiği pick&roll savunmasında başımıza Sarunas Jasikevicius ile birlikte çok dert açabilir. Çünkü her ikisi de Avrupa basketboluna baktığımızda pick&roll'ü en iyi yapan isimler arasındalar. Ayrıca son yedi Euroleague sezonunun 6'sında "En İyi Savunmacı" ödülünü kazandığını ekleyelim de kendilerine ayıp etmeyelim:)) Sadece 2009-10 sezonunda bu ünvaının Viktor Khryapa'ya kaptırmış olsa da geçen sene emanetini geri aldı:)) Ufak bir not daha: Hazretleri Euroleague tarihinde aynı sezon içinde en iyi savunmacı, normal sezon mvp'si ve final four mvp'si seçilen ilk oyuncu olmuştur.

Tabi bu 2 efsane ismin yanında Nick Calathes'i de unutmamak lazım. 22 yaşındaki Amerika doğumlu Yunan basketbolcu bu sezon yaptığı 35 asist ile Dimantidis'den sonra takımın en çok asist yapan ismi. Maç başına 2,9 asist ortalamasıyla oynayan genç oyun kurucunun dikkat edilmesi gereken diğer bir özelliği de maç başına 1,5'lik top çalma ile oynaması. Calathes'in en önemli özelliği ise 1,98 boyuna rağmen oyun kurucu mevkiinde oynaması. Nasıl Gist'te yeri geldiğinde basketbol zekası yok diyorsak, Calathes ise basketbolu tamamen zekası ile oynayan bir isim. Gerek takımını parkedeyken yönetmek, gerekse tempoyu ayarlamak konusunda çok iyi bir oyun kurucu olmasına rağmen şut yönünden de eksiklerinin hala olduğunu hatırlatmakta fayda var. Şut yününde eksik olmasına rağmen "ceza şutörü" diyebileceğimiz tarzda bir oyun kurucu.

Takımın diğer bir skorer ismi ise Steven Smith. Ortalama 18:22 dakika süre alsa da attığı sayılara bakacak olursak Dimantidis'den sonra Panathinaikos'un en skorer ismi. Maç başına 10,1 sayı ortalaması ile oynanyan Smith'e iyi savunma yapılmadığı takidirde 4 numarada başımıza çok ama çok iş açabilir.

Takımın en çok ribaunt alan isimleri ise Romain Sato ve Mike Batiste. Takımın deneyimli isimleri arasında yer alan Mike Batiste, Panathinaikos'un pota altındaki en önemli silahlarından biri. Aldığı 58 ribaunt ile Romain Sato'dan sonra bu alanda takımında 2. sırada yer almakta. Romain Sato ise 70 ribaunt ile takımının şu andaki ribaunt kralı diyebiliriz. Her ne kadar Mike Batiste yaşlanmış ve eski günlerinde olmasa da bizim takımın pota altı düşünüldüğünde pota altında dikkat edilmesi gereken en önemli isim. Hoş Mirsad'ın dönmesiyle birlikte bir nebze de olsa riabuntlarda sözümüz geçmeye başlayacak.

Kostas Kaimakoglou, David Logan, Ian Vougioukas ve geçen sene Fenerbahçemizde oynayan Sarunas Jasikevicius ise rotasyonun diğer önemli isimleri.

Açıkçası 2. torbadan gelmesini istediğim bir takımdı Panathinaikos. Öncelikle geçen senenin şampiyonu olmalarından dolayı onlar için bu sene Euroleague şampiyonluğunun pek elzem olmayacağını düşünüyorum. Ayrıca Top 8 de Panathinaikos ile eşleşmektense gruplarda eşleşmeyi tercih ederim ki grup maçlarının her zaman telafisi vardır. Normal sezona pek de iyi başlamayıp Top 16'da coşmaya başlayan ve daha sonra durdurulamayacak şekilde azan bir takım olduğunu da unutmamak gerekir. Yukarda da dediğimiz gibi geçen seneden kayıpları var. Özellikle Fotsis'in yerini pek dolduramasalar da sonuçta bu kupayı 6 kere kazanmış, Avrupa'nın en önemli takımlarından biriyle oynayacağımızı unutmamakta fayda var.

Tabi geçen hafta onların OACA'da Unics'e kaybetmelerinin ardından bu maçın değeri onlar için bir kat daha arttı. En son okuduğum haberlere göre maçın biletleri tükenmiş durumda. Bu maçta Fenerbahçe taraftarına, oyuncularımız kadar önemli görevler düşüyor. Takımı desteklemekte zaten pek sorunumuz olmasa da maçın hakemini elimizden geldiğince etki altına almamız lazım ki, maçın baş hakemi bugün duyduğuma göre İtalyan Luigi Lamonica. Ki kendisi maçları katletmesiyle ünlüdür. Sinir hapımızı alarak gelinmesi tavsiye olunur:)

Bu maçı kazanmak istiyor isek savunmamızı en üst düzeye çıkarmamız lazım. İyi hatta iyinin biraz daha ötesi savunma yaptığımız takdirde maçı kazanmamamız için hiçbir sebep yok ki zaten hücumda öyle veya böyle sayı bulabiliyoruz. Her bir oyuncumuzun amiyane tabirle 2 kişilik oynaması lazım bu maçta. Top 8 bileti için  çok ama çok önemli bir maç. Ki biz Fenerbahçe olarak bunu geçen sene özellikle Pire'de oynadığımız Olympiacos maçında bunu herkese ispatladık. Bu sefer de neden olmasın. Ki geçen hafta Unics'e yenilmelerindeki en önemli sebep Unics'in 2. devrede yaptığı iyi ve sert savunma idi. Bu maçı alıp haftaya OACA'da oynayacağımız maça avantajlı bir şekilde gitmemiz lazım. Görünen o ki Unics'in geçen hafta  Panathinaikos'u yenmesiyle 2'li ve 3'lü averajların bir üst tura çıkacak takımı belirleyeceği bir grup olacak.

Dipnot: İstnbul'daki kötü hava şartları nedeniyle PAO İstanbul'a planlanan saatlerde gelemeyecek. Ben bu yazıyı tamamlarken onlar büyük bir olasılıkla uçağa yeni binmiş olacaklar. Umarım yorgunluklarını bizim maça kadar atamazlar:) Şans bu sefer yanımızda olsun:)


Püzant YÜCECAN
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...