29 Aralık 2011 Perşembe

Fenerbahçe Ülker Top 16 G Grubu Değerlendirmesi...



Turkish Airlines Euroleague'de ilk grup maçlarının tamamlanmasının ardından iki gün önce İspanya'nın Barcelona şehrinde yapılan kura çekiminin ardından Top 16 dörtlü grupları belli oldu.

Temsilcilerimizden Fenerbahçe Ülker G grubunda Yunanistan'ın Panathinaikos, Rusya'nın Unics Kazan ve İtalya'nın EA7 Emporio Armani Milan takımlarıyla eşleşti.
Öncelikle gruba baktığımızda öyle ölüm kalıp grubu değil bana göre. En kötü bu gruptan 2. olarak çıkacağımızı düşünüyorum. Fakat asıl daha zor olan çapraz grubumuz.(Tabi hedef olarak Top 8 düşünülüyorsa) H grubuna baktığımızda kendi fikrimce grubu Barcelona 1. sırada Maccabi ise 2. sırada tamamlar. G grubunda 2. olursak hem rakip daha zor Barcelona olacak ayrıca ev sahibi avantajı da onların elinde olacak. Bundan dolayı grubu 1. bitirmek olası Maccabi eşleşmesinde ev sahibi avantajını yakalamak çok ama çok önemli. Peki, grubu birinci bitirebilir miyiz?? Bence bitirebiliriz. Tabi ki eksiklerimizi biran önce tamamladığımız takdirde.

Rakiplerimize kısaca biraz değinelim;


-Panathinaikos: Her ne kadar Top 16 kura çekimlerine 2. torbadan katılmış olsa da, geçen senenin şampiyonu Panathinaikos grubun şu an ağır favorisi. Normal sezonu 7 galibiyet 3 mağlubiyet ile tamamladılar. CSKA Moskova'ya içerde ve dışarıda da yenilen Panathinaikos diğer bir yenilgisini ise deplasmanda Brose Baskets'e karşı aldı. Geçen sene Yunanistan'da başlayan ekonomik kriz yüzünden şampiyon kadrosunu her ne kadar koruyamasa da takımın yıldız isimleri arasında birçok oyuncu sayabiliriz. Aslında yıldız oyuncularından önce başlarında efsanevi koçu anmak lazım. Obradovic 1999'dan beri takımın başında. Ona eşdeğer oyun içindeki isim ise, Euroleague tarihinin belki de en önemli savunmacılarından biri olan Dimitris Dimantidis takımın adeta beyni. Guard pozisyonunda Diamantidis'den sonra sayabileceğimiz diğer önemli bir isim ise Nick Calathes. Romain Sato, Mike Batiste, David Logan, Sarunas Jasikevicius takımın sayabileceğimiz diğer önemli isimleri. Açıkçası 2. torbadan gelmesini istediğim bir takımdı Panathinaikos. Öncelikle geçen senenin şampiyonu olmalarından dolayı onlar için bu sene Euroleague şampiyonluğunun pek elzem olmayacağını düşünüyorum. Ayrıca Top 8 de Panathinaikos ile eşleşmektense gruplarda eşleşmeyi tercih ederim ki grup maçlarının her zaman telafisi vardır. Normal sezona pek de iyi başlamayıp Top 16'da coşmaya başlayan ve daha sonra durdurulamayacak şekilde azan bir takım olduğunu da unutmamak gerekir. Yukarda da dediğimiz gibi geçen seneden kayıpları var. Özellikle Fotsis'in yerini pek dolduramasalar da sonuçta bu kupayı 6 kere kazanmış Avrupa'nın en önemli takımlarından biriyle oynayacağımızı unutmamakta fayda var.


-Unics Kazan bence bu sene Euroleague'nın şuana kadarki en sürpriz takımız. Bu sene ilk defa katıldığı Euroleague'de normal sezonda D grubunda oynadığı 10 maçtan 7 galibiyet 3 mağlubiyet ile grubu 3. tamamlayıp Top 16'da yer almaya hak kazandılar. Aldıkları 3 mağlubiyet ise Barcelona (içerde ve dışarıda) ve Montepaschi Siena'ya (evinde) karşı olduğunu da hatırlatmakta fayda var. İlk 3 maçının ardından oynadığı 7 maçlık seriyi 6 galibiyet 1 mağlubiyet ile kapadılar. Unics'in en büyük özelliği yaptıkları sert savunma ki GS Medical Park ile yaptıkları maçlarda bunu net bir şekilde gördük. Yaptıkları sert savunmanın yanına Henry Domercant'ın skor gücünü de ekleyince daha iyi bir takım olma yolunda hızla ilerliyorlar. Ayrıca skor konusunda Terrell Lyday'ide es geçmemek lazım. Bence gruptaki en zor deplasmanımız olacak hem uzak hem de yorucu bir deplasman. İlk maçımız olması açısından da ayrı bir önem taşıyor.

-EA7 Emporio Armani ise sezona flaş transferler ile girmesine rağmen istediği sonuçları alamayıp Partizan deplasmanında son maçta aldıkları galibiyet ile Top 16'ya kalmayı başardılar. Normal sezonda temsilcilerimizden Anadolu Efes ile C grubunda mücadele eden EA7 Emporio Armani grubu 4 galibiyet 6 mağlubiyet ile tamamladılar. Anadolu Efes'e her iki maçta da yenilmişlerdi. Kâğıt üstünde takımdaki isimlere bakacak olursak Gentile, Fotsis, Drew Nicholas, Ioannis Bourousis, Omar Cook ve Malik Hairston gibi korkutucu isimler görmemize rağmen hala istediği takım kimyasını bir türlü oturtturamadı koç Scariolo. Savunmada sıkıntılar yaşayan EA7 Emporio Armani hücumda ise skor potansiyeline sahip oyunculardan oluşmasına rağmen istikrarsız bir görüntü çiziyorlar. NBA’ deki lokavt süresince takımda bulunan Gallinari'nin gidişinin ardından takım az da olsa kendine gelmeye başladı.


Biraz da Fenerbahçe Ülker'e bakalım;

Yukarda da dediğimiz gibi Top 16'da başarı yakalamak istiyorsak biran önce sorunlu bölgelerimizi tedavi etmemiz lazım. En sorunlu bölgelerimizden biri olan pota altında öncelikle Oğuz'un her maçta Bennet Cantu maçına eşdeğer şekilde oynaması lazım ama Oğuz bir maç var bir maç yok. Tabi Oğuz da tek başına pota altını nasıl götürebilecek. Hepimizin bildiği gibi Vidmar'ın son zamanlarda nükseden bir erken faul problemi var. Bu hem kendini benchte daha fazla süre bulmasına hem de Oğuz'un devamlı oyunda kalarak fazla yüklenmeye sebep oluyor. FBTV'de Aydın Hoca'nın dediği gibi Vidmar'ın bir özgüven sorunu var. Biran önce bence psikolojik destekle bu sorunun giderilmesi ve geçen sezon sakatlık öncesi iyi oyununa dönmesi lazım. Vidmar'ın pota altında iyi oyunu ayrıca Oğuz'unda omuzlarındaki yükü biraz da olsa hafifletecek. Açıkçası pota altına bir transfer bekliyorduk ama teknik kadro bunun  kesinlikle olmayacağını açıkladı geçen günlerde. Umarım Oğuz ve Vidmar'a olan bu güven iki oyuncumuzu da olumlu bir şekilde etkiler.
Tomas takıma geri döndü. Tabi daha hazır değil ama hazır bir Tomas'ın parkede olması bizim için çok ama çok önemli. Hücumdan öte dış adam savunmasında ona çok ihtiyacımız var. Bojan'ın savunmada yaşadığı sıkıntılar malum. Özellikle bu grupta bireysel yeteneklerin öne çıktığı Unics Kazan takımında Ömer ile beraber uygulayacağı dış adam savunması belki de bize maçı getirecek kilit nokta olacak.

Hücumda ise biraz daha dengeli bir takım olmamız gerekiyor. Bireysel yeteneklerle hücum ediyoruz ki bunun en büyük kanıtı asist sayımızın çok ama çok düşük olması. Burada da devreye girmesini beklediğim isim Roko Ukic. Bennet Cantu maçının özellikle 3. devresinde gördüğüm Ukic'de yavaş yavaş kıpırdanma var diyebiliriz. Bireysel yetenekler ile sayı bulamadığımız dönemlerde neyse ki normal sezonda rakiplerimiz çok da üst düzey takımlar olmadığından dolayı ne fark açıldı ne rakiplerimiz bizi yakalayabildi. Fakat şu da bir gerçek ki Panathinaikos, Unics Kazan gibi dişli rakipler inanın bu kötü oynadığımız süreleri özellikle Panathinaikos affetmez vurur geçer. Maç içinde çok iniş çıkış yaşıyoruz. İyi oynadığımız dakikaların sürelerini daha da çok arttırmamız, iyi oyunumuzu maçın geneline yaymamız lazım. Ayrıca başarılı 3 sayılık yüzdemizi mutlak ama mutlak arttırmamız lazım.
Mirsad ise GS Medical Park ile oynanacak Beko Basketbol Ligi maçında parkelere geri dönüyor. En kısa sürede onu da takıma ve Euroleague seviyesine hazırlamak lazım.

Zor bir grup ama Top 8 olmayacak bir grup değil. Eksiklerimizi bir an önce giderip 18-19 Ocak'taki Unics Kazan deplasmanına hazır olmak lazım. Ayrıca Fenerbahçe Ülker Arena'nın da Top 16'da bize çok yardımcı olacağını düşünüyorum.


Fenerbahçe Ülker Top 16 Fikstürü
18-19 Ocak Unics Kazan - Fenerbahçe Ülker
25-26 Ocak Fenerbahçe Ülker - EA7 Emporio Armani
01-02 Şubat Fenerbahçe Ülker - Panathinaikos
08-09 Şubat Panathinaikos - Fenerbahçe Ülker
22-23 Şubat Fenerbahçe Ülker - Unics Kazan
29 Şubat - 01 Mart EA7 Emporio Armani - Fenerbahçe Ülker
 


Esprili bir not: Arkadaşlarla muhabbette "Bu takım gider OACA'da Panathinaikos'u yener evinde gelir Armani'ye yenilir" demiştim ki hala aynı şeyi savunuyorum.



Püzant Yücecan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...