11 Şubat 2013 Pazartesi

Rakip: Bate Borisov

Buralarda hep futbol yazmak istememe rağmen taktiksel ve teknik bilgim yazabilecek kadar yeterli olmadığı için hiç yazamadım:)) Sağolsun geripasyok.blogspot.com blogunun sahibi Önder kardeşimizden rica ettik ve kendisi de bizi kırmayarak Bate'yi gidip yerinde inceleyerek :)) bize güzel bir Bate analizi çıkardı. Önder kardeşime buradan teşekkür edip bu keyifli yazının keyfini çıkarın derim...


UEFA Avrupa Ligi ikinci turdaki rakibimiz Bate Borisov ile ilgili biraz araştırma yapalım dedik. Maçlarını Minsk'de bulunan Dinamo stadında oynayan Bate Borisov takımı Şampiyonlar Ligi'nde F grubunu üçüncü sırada tamamlayarak UEFA Avrupa Ligi'ne gelme şansı yakaladı. Bayern Munih, Valencia ve Lille ile aynı grupta bulunan Bate Borisov 6 puan toplayabilmişti.

Gruplarda oynadığı ilk karşılaşmada Lille deplasmanından 3-1'lik galibiyet alarak herkesi şaşırtmışlardı. O karşılaşmada ilk yarıda ortaya koydukları futbolla Lille takımını mağlup etmeyi başarmışlardı. Grubun ikinci maçında yine şaşırtan Bate takımı kendi sahasında Bayern Munih'i 3-1 mağlup ederek grup liderliğine yerleşiyordu. İlk iki karşılaşmasını kazanan Bate Borisov, geri kalan 4 karşılaşmada puan toplayamadı. 2 galibiyet 4 mağlubiyetle grubu üçüncü sırada tamamlamışlardı.

Takımın tek yabancısı; Ermeni orta saha futbolcusu Zaven Badoyan. O'nun dışında iki tane Rus asıllı futbolcuları var. Aynı zamanda Belarus pasaportu taşıyan; orta saha oyuncusu Filip Rudzik ve defans oyuncusu Filipenka Ryhor. UEFA'ya sundukları A listesinde 23 futbolcu içinde dediğim gibi tek yabancı futbolcusu Zaven Badoyan. O'nun dışında B listesinde 9 futbolcu bulunuyor. B listesinde bulunan en önemli futbolcu ise, 20 yaşındaki Maksim Valadzko. 20 yaşında olmasına rağmen Goncharenko'nun güvendiği isimlerden biri.

Bate Borisov takımı belli bir sistemle oynayan ve bunu 6-7 senedir başarabilen bir takım. Ellerinden gelenin en iyisini sahaya sunmaya çalışıyorlar. Çok büyük beklentiler içinde olmadan stressiz bir şekilde futbollarını diledikleri gibi gösterme imkanları var. Fakat, takımın en önemli defans oyuncularından biri olan Marko Simic'i Kayserispor'a gönderdiler. Ayrıca, takımın beyni olan Renan Bressan'ı Alania'ya yolladılar. Bu iki futbolcunun yokluğunu fazlasıyla hissedeceklerini düşünüyorum. Hleb, Bressan, Simic, Badoyan ve Olekhnovich gibi takımın en önemli taşlarından ikisinin takımdan ayrılması Goncharenko'nun işlerini zorlaştıracaktır.

Ara transfer döneminde takıma katılanlar arasında en önemli futbolcu (umut bağlanan) Pavel Nekhajchik. 1988 doğumlu sol kanat oyuncusu Bressan'ın orta sahanın göbeğinde yaptıkları ve kattıklarını sol kanatta yapmaya çalışacak bir isim olarak göze çarpıyor. Bressan ve Simic'in boşluğunu doldurması beklenen bir diğer isim ise; Vitali Radzionau. Forvet futbolcusu Bate Borisov'un gol yollarındaki en önemli kozu olarak gözüküyor. Takımın bir başka etkili ayağından bahsedecek olursak; orta sahada Hleb ile birlikte Razionau'yu destekleyen ve besleyen Paulau (Pavlov).


Taktiksel açıdan inceleyecek olursak; Bate Borisov genellikle kontrollü oynayan bir takım. Hleb ve Paulau ile Razionau'lu bir hücumla oynayan Bate takımı bunun aksine 3 ön libero ile oynuyorlar. 4'lü defansı genellikle Baha ile 5'e çıkartıyorlar. Bunun aksine hemen önlerinde defansif özellikleri daha ağır basan iki orta saha ve hemen önlerinde iş yapabilecek hücum yönü kuvvetli hücumcu orta saha ile oynuyorlar. Bu tarz bir orta saha ile öncelikle Hleb'in top kullanması öngörülüyor. Arsenal ve Barcelona gibi takımlarda oynamış ve meziyeti diğer futbolculara göre daha üstün olan Hleb'in iyi oynadığı karşılaşmalarda hemen yanında oynayan Paulau ve ileri uçta tek olan Razionau (Radinov) tehlike yaratabiliyor.

Deplasmanlarda genellikle oyun içinde taktiksel değişikliklere giden Goncharenko, daha çok keyif alabileceği futbol oynamayı tercih ediyor. Lille karşısında 3-1 kazandıklarında şaşırtan en belirtici özellikleri son maçlarına çıkıyor gibi oynamalarıydı. Bu özellikleriyle tehlikeli olabiliyorlar. Şampiyonlar Ligi'nde oynadıkları 6 karşılaşmada da hep "son maç" şeklinde oynadılar ve kupada dikkat çekmeyi başardılar. Ama, bu durum sonucunda aldıkları sonuçlar ortada. Ellerinden geldiği kadar oynayabilen bir deplasman takımı olmaları aslında bizim için avantaj.

Bate Borisov takımı için çok fazla da söylenebilecek şey yok. Kaybetmemeye oynayan ve sadece kendi futbollarını oynamaya çalışan bir ekip diyebiliriz. Kendi futbollarını derken; -rakibi düşünmeyen biz oynayacağımızı oynayalım da ne olursa olsun- tarzında olduklarını düşünüyorum. İlk karşılaşmada da ikinci karşılaşmada da bizi oynatmamaya ve tempoyu düşürebilmek için ellerinden geleni yapacaklardır. Takımda dikkat edilmesi gereken iki isim var. Hleb ve Razionau ikilisi dışında tehlike yaratabilecek isim yok diyebiliriz. Hleb'in yanında oynayan Paulau (Pavlov), Bate Borisov'da dikkat edilesi üçüncü futbolcu olabilir. O'nun dışında asıl dikkat edilmesi gereken hava şartları ve saha zemini. Çok soğuk havada oynanılacak karşılaşma saha zeminine fazlasıyla zarar verecektir. Bu durum bizim futbolumuzu etkileyebilir. Fakat, yine de Bate Borisov'dan artısı çok daha fazla olan takımımız için avantajı çok yüksek bir kura çektiğimizi ve turu geçme şansımızın çok yüksek olduğuna inanıyorum.



Önder Ayhan Pektaş
@GeripasyokBlog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...