14 Şubat 2013 Perşembe

Fenerbahçe UEFA Avrupa Ligi...


UEFA Avrupa Ligi bu akşam oynanacak Anzhi - Hannover ve Zenit - Liverpool maçlarının ilk düdüklerinin çalması ile tekrardan start alacak.  Son 32 turundaki tek Türk takımı Fenerbahçe, ilk maçını Belarus'un BATE Borisov takımıyla deplasmanda oynayacak. Fenerbahçe, 21 Şubat'ta yapılacak rövanş maçında ise Şükrü Saraçoğlu Stadı'nda rakibi karşısında bir üst turun biletini alabilmek için mücadele edecek.

Fenerbahçe bu kupada oynadığı 74 maçta sahadan 29 galibiyet ve 15 beraberlik ile ayrılırken 30 kere de mağlup olmuş. Ayrıca Fenerbahçe UEFA Avrupa Ligi'nde bugüne kadar son 16 takım arasına kalamadı.

2004-05 sezonu Şampiyonlar Ligi D Grubu'nda Lyon, Manchester United ve Sparta Prag ile aynı grupta yer alan Fenerbahçe aldığı 3 galibiyet ve 3 mağlubiyet sonucu grubu 9 puan ile 3. sırada tamamlayarak Avrupa'da yoluna UEFA Avrupa Ligi'nden devam etti. Son 32 takım arasında İspanyol ekip Zaragoza ile karşılaşan Fenerbahçe her iki maçta da rakibine (0-1/2-1) yenilerek Avrupa'ya veda etti.

2006-07 sezonunda ise Şampiyonlar Ligi Ön Eleme turunda Ukrayna temsilcisi Dinamo Kiev ile eşleşen Fenerbahçe deplasmanda rakibine 3-1 yenilmiş evinde ise 2-2 berabere kalarak elenmiştir. UEFA Avrupa Ligi ilk tur maçında Danimarka temsilcisi Randers ile eşleşen Fenerbahçe rakibini her iki maçta da yenerek (2-1/0-3) UEFA Avrupa Ligi gruplarına kalmaya hak kazandı. Newcastle United, Celta de Vigo, Palermo ve Eintracht Frankfurt ile aynı grupta yer alan Fenerbahçe oynadığı 4 maçın sonunda topladığı 4 puan ile bir üst tura çıkmaya hak kazandı. Son 32'de Hollanda temsilcisi AZ Alkmaar ile eşleşen Fenerbahçe evinde 3-3 deplasmanda da rakibi ile 2-2 berabere kalarak UEFA Avrupa Ligi'nden elendi. 

2009-10 sezonunda Avrupa macerasında 3. Ön eleme turundan başlayan Fenerbahçe rakibi Macar temsilcisi Honved'i İstanbul'da 5-1 yenip deplasmanda da rakibi ile 1-1 berabere kalınca play-off turuna kalmaya halk kazandı. Play-off turunda ise İsviçre temsilcisi Sion'u deplasmanda 2-0 yenen Fenerbahçe evinde rakibi ile 2-2 berabere kalarak UEFA Avrupa Ligi gruplarına kalmaya hak kazandı.
UEFA Avrupa Ligi H Grubu'nda Twente, Sheriff ve Steaua ile aynı grupta bulunan Fenerbahçe oynadığı 6 maçın sonunda 5 galibiyet ve 1 mağlubiyet sonucu 15 puan toplayarak UEFA Avrupa Ligi gruplarında en çok puan toplayan Türk takımı oldu. Son 32'de ise bu sefer de Fransa temsilcisi Lille'e deplasmanda 2-1 yenildi ardından evinde Lille ile 1-1 berabere kalan Fenerbahçe UEFA Avrupa Ligi'nden elendi. 

2012-2013 sezonunda ise Şampiyonlar Ligi 3. Ön eleme turunda Romanya temsilcisi Vaslui ile eşleşen Fenerbahçe rakibi ile evinde 1-1 berabere kaldıktan sonra deplasmanda aldığı 4-1'lik galibiyet ile play-off turuna kalmaya hak kazandı. Play-off turunda ise Rus temsilci Spartak Moskova'ya deplasmanda 2-1 yenilen Fenerbahçe 2. maçta da 1-1 berabere kalınca Şampiyonlar Ligi'nden gruplara kalmayı başaramadı ve UEFA Avrupa Ligi'ne kaldı. 


Fenerbahçe UEFA Avrupa Ligi C Grubunda Mönchengladbach, Marseille ve AEL ile aynı grupta yer aldı. Oynadığı 6 maçta Marseille ile Kadıköy’de 2-2’lik skorla berabere kalırken, grubun son maçı olan Mönchengladbach’a ise evinde 3-0 yenildi. Grupta 4 galibiyet + 1 mağlubiyet ve 1 beraberlik ile 13 puan toplayan Fenerbahçe, grubu 1. sırada tamamlayarak bir üst tura çıktı.
C grubunda oynanan maçlar sonunda Fenerbahçe 10 gol atarken kalesinde ise toplam 7 gol gördü. Takımımız adına en çok gol atan isimler ise 2’şer gol ile Dirk Kuyt ve Cristian Baroni oldu. 

Bate Borisov ise Şampiyonlar Ligi Şampiyonlar Ligi'nde F grubunu üçüncü sırada tamamlayarak UEFA Avrupa Ligi'ne gelme şansı yakaladı. Bayern Münih, Valencia ve Lille ile aynı grupta bulunan Bate Borisov 6 puan toplayabilmişti.
F Grubunda oynadığı 6 maçta 2 galibiyet ve 4 mağlubiyet alan Bate toplam 9 gol atarken kalesinde ise 15 gol görmüş.  6 maçta en çok gol atan oyuncuları ise 2’şer gol ile Renan Bressan ve Vitali Rodionov olmuş.


UEFA Avrupa Ligi grup maçlarına kısaca göz atacak olursak  gruplarda oynanan 6 maç sonunda en çok galibiyet alan iki takım 5’er galibiyet ile Ukrayna temsilcisi Dnipro ve Fransız temsilcisi Lyon oldu. Ayrıca Lyon, Rubin, Hannover, Lazio, Genk ve Tottenham oynadıkları 6 maç sonunda hiç mağlubiyet almadılar.


Gruplar sonucunda en çok gol atan takımlara baktığımızda ise birinci sırada gene Ukrayna temsilcisi Dnipro’yu görüyoruz. Oynadığı 6 maç sonuçta Dnipro rakiplerine 16 gol atarken bunlardan sadece 1’ini penaltıdan kaydetti.  Dnipro’yu 14 gol ise Lyon ve Young Boys takip ediyorlar.


Grupların gol kralı ise attığı 7 gol ile Napoli’den Edinson Cavani olurken onu 5 gol ile Young Boys’dan Raúl Bobadilla ve 4 gol ile İnter’den Marko Livaja takip etti.


Gruplarda oynanan en gollü maç ise Liverpool’un Young Boys’u deplasmanda 5-3 yendiği maç oldu.

Sporting gördüğü 3 kırmızı kart ile grup maçları sonunda en çok kırmızı gören takım olurken, Udinese ise 20 sarı kart ile en çok sarı kart gören takım oldu. En çok sarı kart gören oyuncu ise 4 sarı kart ile Hannover’dan  Lars Stindl.

Son 32 takımın karşılaşacağı maçlar ardından bir üst tur eşleşmeleri ise şu şekilde olacak.




Püzant YÜCECAN

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...