12 Eylül 2012 Çarşamba

Milli Marş ve Saygı Duruşu Sorunsalı...


"ATATÜRK onları selamlayarak köşke yöneldiğinde yüzü asıldı. Kaşlarını çattı. Çünkü, geçeceği yerde boylu boyunca bir Yunan Bayrağı seriliydi. Karşılayıcılara bunun nedenini sordu. Onlar da, “Yunan Kralı Konstantin’in 1921 yılında İzmir’e geldiğinde bu köşkte ağırlandığını; yere serilen Türk Bayrağını çiğneyerek içeri girdiğini” anlattılar. 

ATATÜRK’ün yanıtı kısa ve kesindi: “Yunan Kralı hata etmiş. Çünkü, bayrak bir milletin onurudur. Ben bu hatayı tekrarlamam” diyerek, yerdeki bayrağı kaldırttı. Köşkün bembeyaz mermerlerinde ilerleyerek, içeri girdi..."
----------------------------

Türk milleti için bazı değerler, bazı unsurlar vardır ki neredeyse her şeyden, herkesten önce gelir. Bunlardan bir liste yapacak olsak Ulusal Marşımız herhalde en üstlerde yer alır. Çünkü bu millet bağımsızlığı, özgürlüğü için zamanında büyük bir savaş vermiş ve bu savaşın sonunda yazılmıştır İstiklal Marşımız. O dönemin zorluklarını, insanların özgürlükleri ve vatanları için nasıl canlarını hiçe sayarak savaştıklarını anlatır bize. Bundan dolayıdır ki her zaman her yerde tek yürek olarak söyleriz İstiklal Marşımızı. 

Özellikle milli maçlarda bu doruk noktasına ulaşır. Öylesine içten, öylesine sesimizin çıkabildiği son noktaya kadar söyleriz ki bir nevi futbolcularımızı maça hazırlama evresinin son noktasıdır. Fakat gelin görün ki biz milli marşımıza ne kadar saygı gösteriyor isek başka milletlerin milli marşlarına da bir o kadar saygısızlık etmekte üzerimize yok maalesef.

Dün oynanan Türkiye - Estonya milli maçını çalıştığımdan dolayı pek izleme fırsatı bulamadım. Fakat ne zaman maçta durum ne diye bakmaya kalksam gol oldu:)) Bu da benim için en azından bir teselli olmuştu. Maç daha başlamadan twittedan yazılanlara baktığımda yine rakip ülkenin milli marşı çalınırken ıslıklar, tezahüratlar havada uçuşmuş. Bunun nedenini (ki geçerli bir nedeni asla yoktur benim için) anlamak için kendimi çok zorlasam da bir türlü buna anlam veremiyorum. Acaba rakip takımı demoralize etmek için mi diyorum (akla gelen en mantıklı açıklama) desem de bence böylesine bir şey rakip takım üzerinde tam tersi bir etki de yaratabilir.

Islıklardan adamların milli marşları bile duyulmuyor...

Atatürk'ün izinde gitme konusunda yeri geldiğinde mangalda kül bırakmayan insanların yaptıklarına bakınca maalesef ki bunun aslında böyle olmadığına inanıyorum. Ne olacak orada 1 dakika sussan rakibine saygı göstersen, incilerin mi düşecek?? ama yok rahat duramıyoruz illa bir laf atma illa bir ıslıklama olacak. Hani bunun cahillikle, cehaletle, okumamakla alakası olduğuna da inanmıyorum. Bu tamamı ile bir insanlık sorunu. İnşallah günün birinde öğreneceğiz saygı duymayı. O yuhladığın, ıslıkladığın X ülkenin milli marşının nasıl yazıldığını, neler anlattığını kaçımız biliyor??

Şimdi çıkıp bana bunu Avrupa'da da veya başka yerlerde de yapıyorlar. Hatta bizim İstiklal Marşımıza da böyle saygısızlıkta bulunuyorlar diyeceklere tek sözüm bu yazının devamını okumayın olacak. Ne demek istediğim yazının hemen başında anlaşılıyor zaten. Kötülüğe kötülük ile karşılık vermek sadece daha önce küfür ettiğin, "Siz nasıl insanlarsınız" dediğin insanlar ile aynı konuma düşmekten başka bir şey değildir benim için. Unutmayalım ki rüzgar eken fırtına biçer.

----------------------------

Olmuyor olmuyor olmuyor...Maalesef beceremiyoruz. Ne hayatını kaybedene ne de yaşayana saygımız yok. Belki içinde olan hırstan, üzüntüden, acıdan kaynaklı ama bu kimseyi haklı çıkarmıyor. Yazıyla da "bir" rakamla da "1" dakika sessiz kalıp bu dünyadan göçüp gidenlere saygı duyamıyoruz maalesef. 

Futbol maçlarında diğer bir sorunumuz ise saygı duruşu. Hadi rakip milli takımın Ulusal Marşına saygı duymuyorsun onu anladık (aslında anlamadık) da kendi yitip giden evladına, dostuna, kardeşine de mi saygı duymuyorsun?? Alt tarafı bir dakika ya bir dakika sessiz dur aramızdan ayrılan veya ayrılanlara koruduğun bu sessizliğin ile saygı duy ruhunu şaad et ama yok saygı duruşunda bile rahat duramıyoruz. Bir dakika sessiz durulacak alt tarafı. Zor mu?? Hiç de değil tabi ki. O bir dakika içinde sessiz dur ondan sonra 90 dakika ne istersen onu bağır. 

Maalesef milletçe hassas olduğumuz bu iki konuya gereken hassasiyeti göstermiyoruz, belki de göstermek istemiyoruz ben anlamadım gitti anlayan biri varsa lütfen bana anlatsın.




Püzant YÜCECAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...