17 Ocak 2012 Salı

RAKİP: Unics Kazan



Heyecan kaldığı yerden devam ediyor. Yaklaşık bir aylık aranın ardından Euroleague TOP 16 1. hafta maçları G grubunda oynanacak olan Unics Kazan - Fenerbahçe Ülker maçı ile perdelerini tekrardan basketbol seveler için açıyor.

1991 yılında kurulmuş olan Unics Kazan takımı bu sezon Rusya Basketbol Ligi'nde oynadığı 6 maçta, 3 galibiyet 3 mağlubiyet ile 7. sırada bulunuyor. Eurolegue'de ise D grubunu 3. sırada tamamlayarak TOP 16'ya kalmayı başardılar. Evgeniy Pashutin yönetimindeki takım, maçlarını 7.000 kişilik Basket Hall Arena'da oynuyor.

Geçtiğimiz sezonun Eurocup şampiyonu Unics Kazan, 2008 sezonunda ULEB Kupası'nda çeyrek final, 2007 yılında ise gene aynı kupada yarı final oynama başarısı gösterdi. Avrupa'da Eurocup şampiyonluğu dışında pek de başarısı bulunmayan Unics Kazan Euroleague'de ise bu sezon ilk defa sahne alıyor.
Euroleague'de normal sezonda D grubunda oynadığı 10 maçtan 7 galibiyet 3 mağlubiyet ile grubu 3. tamamlayıp Top 16'da yer almaya hak kazandılar. Aldıkları 3 mağlubiyet ise Barcelona (içerde ve dışarıda) ve Montepaschi Siena'ya (evinde) karşı olduğunu da hatırlatmakta fayda var. İlk 3 maçının ardından oynadığı 7 maçlık seriyi 6 galibiyet 1 mağlubiyet ile kapadılar. Sadece Barcelona'ya her iki maçta da yenilen Unics, Montepaschi Siena'yı deplasmanda 73-79 yenmeyi başardılar. Ayrıca yeşil beyazlı ekip GS Medical Park’ı da her iki maçta da yenmişti.

30 yaş ortalamasına sahip bir takımla mücadele eden Unics'in oyuncularına tek tek baktığımızda ligin aslında en deneyimli oyuncularından kurulu takımı olduğunu görüyoruz. Takımın lider oyuncusu olarak da Henry Domercant ismini söylersek herhalde yanlı yapmış olmayız. Aynı zamanda rakibin en tehlikeli oyuncularından olan Domercant hem içerden hem de dışarıdan bulduğu sayılar ile yarınki maçta Fenerbahçe Ülker'in başını ağrıtabilir. Normal sezon ortalamasına baktığımızda 16,5 sayı ortalamasıyla oynamış olan 31 yaşındaki yıldız isim takımın adeta sayı makinesi ve skor gücü. Ayrıca ribauntlardaki 4,5 ortalaması ve %55 üç sayılık ortalaması ile adeta kendi Euroleague kariyerinin en iyi sezonunu geçiriyor diyebiliriz. Normal sezonda kullandığı 52 üç sayılık atıştan 29'unda isabet bulurken yine içerden kullandığı 52 atıştan 18'inde isabet kaydedebilmiş. Bu istatistiklerden de anladığımız gibi yarınki maçta kaptan Ömer Onan'a veya Marko Tomas'a çok iş düşecek. Kim savunursa savunsun 3 sayılık çizgisinden boş atış imkânı vermemesi lazım Domercanta. "Size" olarak Domercant'a karşı Tomas'ın bir üstünlüğü var ama kaptanın o yıpratıcı savunmasını da es geçmemek lazım. Bazen de el üstünden öyle atışları var ki orada da artık şansımıza güveneceğiz:)

Takımın diğer dikkat edilmesi gereken skorer ismi ise Terrell Lyday. 2008'den beri Unics'de oynayan 34 yaşındaki deneyimli isim Lyday takımın Domercant'tan sonraki en skorer ismi. Normal sezonu 12,2 sayı ortalaması ile tamamlayan Lyday ayrıca yaptığı 26 asist ile takımının en çok asist yapan ismi.

Ayrıca takımda diğer dikkat edilmesi gereken isim ise Vladimir Veremeenko. 2,08'lik uzun sorunlu olan pota altı bölgemizde açıkçası canımızı çok yakabilir. Maç başına aldığı 5,6 ribaunt ortalaması ve normal sezonda aldığı 45 ribaunt (19 hücum + 26 savunma) takımının en çok ribaunt alan ismi olmuş Veremeenko. Pota altındaki uzunlarımız Vidmar, Oğuz ve Kaya düşünüldüğünde bu rakamlara en yakın isim maç başına aldığı 3,6 ribaunt ile Oğuz Savaş. Bundan dolayı da pota altında Oğuz'a yardım gelmesi ayrıca da Oğuz'un gününde olması bizim için çok önemli yarınki maç için.  

Mike Wilkinson ise 4 numarada unutmamamız gereken diğer bir önemli isim ki onun yanına yine deneyimli bir isim olan Boštjan Nachbar'ı da geçenlerde kadrolarına kattılar. %37,8'lik dış atış isabeti olan Wilkinson'ı arka tarafta kendini unutturmasına engel olmamız lazım. Takımdaki diğer bir önemli isim ise eski Fenerbahçe Ülker oyuncusu Lynn Greer.

Unics'in en büyük özelliği yaptıkları sert savunma ki GS Medical Park ile yaptıkları maçlarda bunu net bir şekilde gördük. Yaptıkları sert savunmanın yanına Henry Domercant'ın skor gücünü de ekleyince daha iyi bir takım olma yolunda hızla ilerliyorlar. İstikrarlı ve belirli bir düzen içerisinde oynayan bir takım Unics. Ayrıca skor konusunda yukarda da dediğimiz gibi Terrell Lyday'i de es geçmemek lazım. Fenerbahçe Ülker'e baktığımızda deplasmanda daha verimli bir takım. Bence gruptaki en zor deplasmanımız olacak hem uzak hem de yorucu bir deplasman. İlk maçımız olması açısından da ayrı bir önem taşıyor. İlk maç, özellikle takımların birbirlerine mesaj yollamaları açısından çok önemli. Bundan dolayı Unics deplasmanında kazanmak ayrı bir önem taşıyor. Ha yenildiğimiz takdirde dünyaların sonu mu?? Kesinlikle Hayır. Öyle bir şey olsaydı geçen sene 3'de 3 yapıp ardından elenmezdik. Peki Unics deplasmanında galip gelmek neden önemli?? Önemli çünkü Unics'i deplasmanda yendiğimiz takdirde EA7 Armani'yi evimizde yeneceğimizi düşünüyorum ki ardından Panathinaikos ile liderlik için deplasmanda çok önemli bir maça çıkabilelim. Eğer grupta birinci olamaz isek ikincilik için bence en önemli rakibimiz gene Unics Kazan.

Fenerbahçe Ülker'de hepimizin de bildiği gibi Roko Ukic sakat. Özellikle Engin Atsür'e bu maçta süre verildiği takdirde çok iş düşecek. Eğer Engin son maçlardaki gibi oynarsa açkıcısı Ukic'i pek arayacağımızı düşünmüyorum.
Yukarda da dediğim gibi kısa savunmamıza bu maçta çok iş düşecek. Özellikle kaptan Ömer Onan, Marko Tomas ve Curtis Jerrells'a. Lyday ve Greer ön alanda baskıyı sevmeyen guardlar bundan dolayı Jerrells bu 2'liye savunma açısından üstünlük sağlayabilir.
Pota altında ise Oğuz'u iyi beslemek lazım bu maçta da. Ayrıca Emir Preldzic'in de yarınki maçta iyi bir performans sergilemesi şart ki ne şart.
Galibi belirleyecek nokta ise savunma. Bu maçta iki takımada baktığımda savunmayı iyi yapan maçı kazanır diyebiliriz. Son iki lig maçına bakacak olursak Anadolu Efes'ten 90, Tofaş'tan 89 sayı yedik. Eğer Unics'i yenmek istiyorsak sert bir savunma yapıp rakibi 70 sayının üstüne çıkarmamamız gerekiyor.

Turkish Airlines Euroleague'de Fenerbahçe Ülker, TOP 16 1. haftasında yarın deplasmanda Rusya'nın Unics Kazan takımı ile karşı karşıya gelecek. Maçı 18:00'dan itibaren NTV Spor'dan canlı olarak yayınlanacak.


Püzant YÜCECAN








2 yorum:

  1. Tebrik ederim, gayet aciklayici bir yazi olmus. Oncelikle dediginiz gibi rakibimiz cok tecrubeli. Cok iyi silahlari var ve bunlari kullanmak icin ellerinden gelen herseyi yapacaklardir yarin macta. Ama isin diger yani ise bizim nasil oynayacagimiz sorusuna alacagimiz cevaptir bence. Cunku son maclarda ligde pek iyi bir performans grafigine sahip degiliz. Kendi performansimizi en ust seviyede tutmaliyiz ki rakibe karsi ustunluk saglayabilelim. Engin'e cok is dusuyor yarinki macta. Umarim hersey istedigimiz gibi gider ve Top-16'da ilk galibiyetimizi aliriz yarin. Tekrardan tesekkurler bilgilendirici yaziniz icin.

    YanıtlaSil
  2. eline sağlık hocam. ben rusya deplasmanında işinin çok zor olacağını düşünüyorum fenerin.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...