26 Kasım 2013 Salı

Şeytanın Avukatlığı...


1. Yayın hakları Doğuş Yayın Grubunda olan Turkish Airlines Euroleague maçlarının 2013 Nisan ayı içerisinde yapılan anlaşma üzerine 2 yıl süre ile D-Smart platformu üzerinde kurulan NtvSpor Smart üzerinden yayınlanacağı açıklanmıştı. Senelerdir NtvSpor’dan izlediğimiz Turkish Airlines Euroleague maçlarını artık yeni sezonda şifreli kanalda izleyecektik.

2. Bu yaz Temmuz ayı içerisinde Fenerbahçe Spor Kulübü D-Smart platformu ile yaptığı anlaşmaya istinaden profesyonel futbol takımının yurt içi ve yurt dışında yapacağı özel maçlar ile UEFA eleme ve ön eleme maçların yayın hakları 2017-2018 sezonu sonuna kadar D-Smart'a devredildi. 5 sene için 14 milyon dolarlık bir anlaşma imzalanmış olmasına rağmen bu anlaşma tam da Fenerbahçe'nin UEFA'dan ceza aldığı döneme denk geldi.

3. Felaket bir sezon geçiren Fenerbahçe Ülker ise bu sezon basketbolun efsanevi isimlerinden Zeljko Obradovic’i takımın başına getirmiş ve yaptığı transferler ile Euroleague'de iddalı olabilecek bir takım kurmuştu.

İlk başta yayıncı kuruluş Euroleague'de oynayan takımlarımızdan her hafta birinin maçını açık kanaldan yayınlayacağını duyurmuş olmasına rağmen bu hala hayata geçirilmedi. Bu hafta 7. maçların oynanacağı normal sezon maçlarında ilk 3 hafta Galatasaray Liv Hospital sonraki 3 hafta ise Anaadolu Efes'in maçları açık kanaldan yayınlanırken Fenerbahçe Ülker'in ise tüm maçları şifreli kanaldan yayınlandı. İlk 3 Galatasaray Liv Hospital sonraki 3 hafta Anadolu Efes maçları açık kanaldan yayınlanınca çoğu Fenerbahçelinin kafasından oluşan düşünce herhalde 7, 8 ve 9. haftalarda da Fenerbahçe Ülker'in maçları yayınlanacak şeklinde oluştu. Fakar dün ntvspor.net sayfasına baktığımda bu hafta da Anadolu Efes'in maçının açık kanaldan Fenerbahçe Ülker ve Galatasaray Liv Hospital'ın maçlarının ise şifreli kanaldan verileceğini öğrendim.

Şimdi yukarıda yazdığımız 3 olayı baz alarak biraz şeytanın avukatlığını yapalım. Nisan ayında D-Smart üzerinde kurulan şifreli bir kanal + D-Smart'ın Fenerbahçe profesyonel futbol takımı Avrupa maçları için ödediği 14 milyon dolar ve Fenerbahçe Ülker'in şu anki iyi gidişi. Tabi ki kimse kimseye babasının hayrı için 14 milyon dolar ödemez. Eğer Fenerbahçe futbol takımına Avrupa Kupalarından men cezası gelmese idi Fenerbahçe taraftarı Avrupa maçlarını izleyebilmek için mecburen D-Smart platformuna üye olmak zorunda kalacaktı ama bu olmayınca D-Smart da özellikle Fenerbahçeli üye sayısını arttırabilmek için bu yöntemi mi izliyor diye insan kendi kendine sormadan edemiyor açıkçası. Çünkü sevgili dostum Furkan Zengin'in dediği gibi "İşin içinde Feneerbahçe varsa her zaman kazandırır" Bildiğim kadar ile hafta başı gelen fikstürde sırayla D-Smart ardından NtvSpor maçları seçiyor. Aç parantez burada ki ben de bu hataya düştüm itiraf edeyim NtvSpor'u suçlamak tamamen yanlış bir durum. Hele ki orada çalışan insanları suçlamak ve küfür kıyamet laf etmek ayrıca saçma bir olay kapa parantez. Anadolu Efes'i kimse yanlış anlamasın ama bu konunun dışında tutuyorum. Çünkü bu işin içinde tamamen ekonomik çıkarlar var ki bu durumda taraftar sayısı devreye girdiği için kıyaslama bile yapmak abestle iştigal olur. Peki şimdi şu soruyu da soran çıkacaktır eminim ki; "Peki taraftar sayısı ve buna bağlı üyelikden dolayı maçlar bu şekilde yayınlanıyor diyorsun da peki o zaman  neden Galatasaray'ın maçları ilk üç hafta açık kanaldan yayınlandı" diyebilirsiniz. Ben de buna cevap olarak Galatasaray taraftarı zaten futbol takımının Şampiyonlar Ligi maçlarından dolayı D-Smart üyeliğ alıyor, ondan dolayı derim. Eminim ki bugün sadece maç için D-Smart alıyorum diyenler arasında bir anket yapılsa  ankette Galatasaraylı D-Smart üyesi Fenerbahçelilere göre daha çok çıkacaktır.

Peki yönetim bu konuda neden birşey yapmıyor?

Sebebi zaten yukarıda da yazdığım gibi apaçık belli. Hoş yönetimin bu konuda yapabileceği de pek birşey yok açıkçası. Sonuçta Euroleague yayın hakları için Türkiye'den X bir kanal ile anlaşma yapıyor, kulüpler ile değil. Yani D-Smartın yönetimin onay verip vermemesi gibi bir dertleri yok. İsterlerse Fenerbahçe Ülker Final-Four'a kadar çıksın ve final maçını oynasın hepsini şifreli kanaldan yayınlayabilirler. Şunu da ekleyebilirim ki eğer şu Avrupa'dan men cezası olmasaydı Fenerbahçe Ülker'in şu ana kadar herhangi bir maçı yayınlanmış olurdu açık kanalda. Hoş kulübün bundan pek de rahatsız olduğunu pek düşünmüyorum. Şu ana kadar oynanan dört iç saha maçımızda 12.000 seyirciye karşı oynadık. Bu da maddi açıdan bir kulübün rahatsız olabileceği bir durum değil.

Kısacası yönetim bu durumdan pek şikayetçi olmaz, hoş olsa da pek işe yaramaz. Ben kendi açımdan söyleyeyim sonuçta benim kombinem var ve istediğim iç saha maçına gidebilirim ama bırakın kombineyi bırakın bileti bu ülke sadece İstanbul'dan ibaret veya basketbolu sadece İstanbul'dakiler takip ediyor değil. Herkesin de maddi durumu el vermeyebilir D-Smart almaya. Bundan dolayı D-Smart'ın sadece Fenerbahçeli değil tüm basketbol severleri biraz düşünüp şu an Euroleague'in 3 namağlup takımından birinin maçını da arada açık kanaldan vermesi lazım.







Püzant YÜCECAN










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...