23 Ağustos 2012 Perşembe

Fenerbahçe Ülker - Simone Pianigiani


Fenerbahçe Ülker'de 2010 yılından beri görevde bulunan Neven Spahija ile bu sezon gerek Euroleague gerekse TBL'de alınan kötü sonuçların ardından yollar ayrıldı. Önce Semih Özsoy'un Amerika'da Ettore Meesina ile iki kez görüştüğü haberleri çıktı medyada. Açıkçası tüm Fenerbahçelileri cidden çok heyecanlandıran bir haberdi bu ama maalesef Messina CSKA ile anlaşınca ibre bu sezon sözleşmesi sona eren PAO'nun efsanevi koçu Obradovic ve uzun seneler boyunca Montepaschi Siena'nın başında bulunan Simone Piangiani'ye çevrildi. Bildiğim kadarı ile Obradovic ile para konusunda anlaşılamayınca (ki iyi de oldu) Fenerbahçe Ülker'in başına Simone Piangiani getirildi. 

Peki kimdir bu Simone Pianigiani in midir cin midir:))

Bu konu hakkında en iyi başlığı atan herhalde İlker Üçer namı diğer "Marko" olsa gerek. İlker'inde dediği üzerine "Siena'nın Çocuğu" Simone Pianigiani. Koçluk kariyerine baktığımızda 95 yılından beri Siena'nın içinde Piangiani. 1995/2006 yılları arasında takımın hem asistan koçluk hem de genç takım koçluğunu üstlenen Piangiani 2006 yılında görevi Carlo Recalcati'den devir alarak Siena'nın başına geldi. Altı yıl görevinin başında kalan Piangiani bu süre boyunca İtalya Lig A'ya adeta damgasını vurdu. Altı yıl boyunca hem lig şampiyonluğunu hem de İtalya Süper Kupası'nı Siena ile birlikte kimseye kaptırmadı. 2009 yılından beri de İtalya Kupası'na ambargo koydu. Görevde bulunduğu altı senede Euroleague'de ise Montepaschi Siena'ya iki kez Final Four (2008/2011) oynatma başarısı yaşattı. 

Fenerbahçe Ülker son yıllarda her ne kadar TBL'de şampiyonluklara ambargo koymuş olsa da maalesef her sezon başında konulan "Euroleague'de Başarı Parolası" parola olmaktan öteye gidemedi. En iyi derecesini 2007/2008 Euroleague sezonunda elde eden Fenerbahçe Ülker o dönemde çeyrek finale kadar yükselmiş ama kaderin cilvesine bakın ki çeyrek finalde Pianigiani'li Siena'ya 2-0 elenmekten kurtulamamıştı. 

Pianigiani ise bu amaç doğrultusunda bence en önemli koçlardan biri. Öncelikle sistem koçu diyebiliriz Pianigiani için. Bundan dolayı da taraftarın biraz sabırlı olması gerekir. Koç istediği sistemi takıma oturttuktan sonra inanıyorum ki her sene Final Four için en büyük adaylardan biri olacağız. Ardından ya her sezon F4 yaparız ya da kıyısından döneriz. Şimdilik kupadan söz etmeyelim ki nazar değmesin:)) Dediğim gibi sistem koçu olmasının da en önemli özelliği de oyuncu sakatlıklarının önemini bir nebze yitirmesi. Çünkü elinizde belli bir ölçüde iyi bir kadro varsa sistem içerisinde kim oynarsa oynasın takımın oyun düzenini çok büyük bir şekilde etkilemez. Bunun en büyük örneği de zaten Montepaschi Siena olmuştur benim gözümde. Şöyle bir örnek vermek gerekirse Euroleague'den bizi yani Fenerbahçe Ülker'i ele alalım İtalya Ligi'nden ise Milano'yu. Siena'nı bütçesi bu iki takım kadar asla olmadı ama başarıya gelecek olursak Euroleague'de son altı sezondur Siena bizden, İtalya Lig A'da ise Siena Milano'dan daha başarılı bir takımdır. Bunun da en önemli nedeni Koç Pianigiani'nin Siena'daki sistemi ve istikrarı olmuştur. He ne kadar bütçe dediğimiz şeyin günümüz spor dünyasında en önemli etkenlerden biri olsa da koç bunun tam tersini tüm basketbol sevenlere ve basketbol camiasına kanıtlamış ve Siena'yı Euroleague'nin son birkaç yılının en önemli ve sert takımlarından biri yapmayı başarmıştır.

Kısacası Fenerbahçe Ülker alabileceği en iyi koçlardan birini aldı bana göre bu sezon. Diyeceksiniz ki olumsuz yönleri hiç yok mudur bu koçun?? Bana göre yok açıkçası pek bir objektif davranamayacağım bu konuda çünkü kendisi Avrupa'da en çok sevdiğim, beğendiğim ve inandığım koçların başında gelir. 

Şimdiden koça başarılar dileyelim...Umarım bu sezon ve ileride istediğimiz başarılar tek tek gelir Fenerbahçe Ülker adına.



Püzant YÜCECAN





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...