18 Nisan 2012 Çarşamba

Emre'den Çıktık Yola...



Geçen hafta Fenerbahçemizin Trabzonspor ile oynadığı Spor Toto Süper Final ilk maçında Emre ve Zokora arasındaki olayın yankıları hala sürüyor. Dün Emre Belozoğlu yaptığı basın açıklamasında Zokora'ya karşı böyle bir şey söylemediğini ifade etti. Hemen söyleyeyim benim burada yazacaklarım Emre'ye verilen tepkiler, insanların duruşu ve söyledikleri ile ilgili. Emre bunları söylemiş veya söylememiş, takımdan ayrılsın veya kalsın, Emre'yi harcatmayız söylemleri ile alakalı değil. Ha şunu da hemen belirteyim ki Emre böyle bir laf etmiş olsa bile bunu "Irkçılık Yapayım" düşüncesiyle yapmamıştır. Belli ki İngiltere de futbol oynadığı yıllarda öğrendiği ve hazır fırsatı gelmişken kullanayım dediği sadece küfür maksadıyla ettiği bir şeydir. Ki bu hiçbir şekilde haklı çıkarmaz Emre'yi o ayrı. Maçla ilgili tek üzüldüğüm şey bu kadar güzel bir oyun ve net bir galibiyetin ardından bunların konuşulması oldu. 

Gelelim asıl konumuza. Maç sonrası özellikle Twitter'da gördüğüm yorumlar cidden beni çok şaşırttı. 30 yaşındayım ve doğma büyüme İstanbullu olmayı geçtim, baba tarafından yaklaşık 6 kuşak İstanbulluyuz ve Ermeniyiz. Anne tarafım ise kökenleri Sivas'a dayanan, 1950'li yıllarda İstanbul'a göç etmiş bir Ermeni aile. Yani işin kısacası vatanımı, memleketimi çok sevmeme rağmen maalesef faşizmin, ırkçılığın ve aşırı milliyetçiliğin ne olduğunu gayet iyi bilen bir insanım. Twitter’da öyle yorumlar, öyle yazılar gördüm ki inanın "lan ben başka bir ülkede mi yaşıyordum 30 senedir" demeye başladım. Memleketimizde tabi ki siyahî insanlara karşı bir ırkçılık yaşanmamıştır bugüne kadar. Çünkü Türk insanının siyahî insanlar ile tarihi bağı yok denecek kadar azdır. Birkaç örnek hariç. Ki ne tesadüftür ki o örnekler de futboldan:)) Neyse onlara da değineceğiz sonra. Ama özellikle son dönemlerde azan aşırı milliyetçilik yani ırkçılıktan çok çekti benim güzel memleketim. Yukarda da dediğim gibi Ermeni olmamdan dolayı gerek vereceğim örnekler olsun gerekse yazacağım şeyler bu bağlamda olacaktır. 

Emre söylediği varsayılan şey neydi önce bir ona bakalım "Fuck'n Nigga" Yani siyahî insanlara karşı hakaret olarak kullanılan bir çeşit küfür. Emre bundan dolayı ceza alır mı almaz mı onu bilemem de bunun yukarda da dediğim gibi pek de bilinçli olarak yapılmış bir şey olduğuna inanmıyorum. Fakat gel gör ki yaklaşık iki hafta önce Avni Aker'de oynanan Trabzonspor - Fenerbahçe lig maçında açılan bu pankarta ne demeli?? 


Hani memleketimizde "Irkçılık" yoktur. Bu pankart nedir beyler, bayanlar. Bu pankart bana göre ırkçılığın dik alasıdır. Ten rengi siyah olan insanlar ile aramızda tarihsel bağ pek yok ama bu memleketin Malazgirt Savaşından beri Ermeniler ve Rumlar ile tarihsel bağları, dostlukları ve kardeşlikleri var. Ama onlar önemli değildi di mi;) Gelelim asıl mevzuya. İki hafta önce bu pankarta ses çıkarmayanlar şimdi konu Fenerbahçe ha bir de üzerine işin içinde Emre olduğu için nasıl ağızları köpük köpük olmuş, zevkten kudurmuş halde Fenerbahçeme saldırıyorlar. Kimse bu pankart için "Birkaç münferit Trabzonsporlunun hareketidir" demesin sakın. Bu faşist pankartı o stada sokulmasına izin veren Trabzon emniyeti ve Trabzonsporlu yöneticilerdir. Bir de sormak istiyorum bu pankart açılırken Trabzon emniyeti ne yapar?? ama Trabzon emniyetinin zamanında ne yaptığını zaten biliyoruz onun yanında bu pankart da ne ola ki;)

Örneklerimize futbol ile başladık hadi futbol ile devam edelim. 28 Ocak 2007. Yer Malatya İnönü Stadı. Malatyaspor - Elazığspor maçı. Maç esnasında Elazığspor taraftarının açtığı pankartta yazanlar is aynen şu şekilde; "Ne Ermeniyiz, Ne Malatyalıyız. Biz Elazığlıyız. Türkiye sevdalısıyız". Acaba sevgili medyamız bunu ne kadar gündeme getirdi sormak isterim. Burada milliyetçilik veya faşizm yok di mi?? Pardon ya burada Fenerbahçe yok;) Ayrıca Elazığ taraftarının attığı slogan ise "Ermeni Malatya" Neden? Çünkü Rahmetli Hrant Dink bilindiği üzere Malatya doğumluydu.


1996-1997 sezonu bir Galatasaray - İstanbulspor maçının ardından Fatih Terim'in İstanbulspor teknik direktörü Saffet Susiç hakkında söyledikleri hiç bir şekilde milliyetçilik kokmuyor di mi??? "Benim ülkemde, hele bir Sırp bana hiç böyle laf edemez" Aman bunun neresinde milliyetçilik var ki sevgili Türk medyası. Ha bir de tabi ki Fatih Terim'e laf eden taş olur taş;) Ha bu arada Saffet Susiç de Bosnalıdır o ayrı;)

Yıl 1999 dönemin Trabzonspor Başkanı Mehmet Ali Yılmaz başkanlığını yaptığı takım için ter döken İngiliz siyahî oyuncu Kevin Campbell için ne demişti?? Unutanlar varsa biz hatırlatalım;
"Bizim yamyamı gol makinesi diye aldık, çamaşır makinesi çıktı." 
Where is the racism in here??? Türkçe sorduk anlaşılamamışızdır belki İngilizce soralım;)

Çok uzaklara gitmeyelim. 2002 yılında İsrail - Filistin sorunu gündemde iken İstanbul ve Konya'da yapılan gösterilerde Fenerbahçemin İsrailli orta saha oyuncusu Haim Revivo kastedilerek "Hitler seni şimdi daha iyi anlıyorum." sloganları. 

Hadi hadi günümüze biraz daha yaklaşalım. Bu sefer 2008 yılındayız. Trabzonspor taraftarı MHK'yi ve dönemin Merkez Hakem Komitesi Başkan'ı Oğuz Sarvan'ı protesto ediyor. "Ermeni Oğuz'a Trabzon'da soykırım" Bunun neresi ırkçılık neresi faşizm yahu?? Hoş "Ayağa kalkmayan Ermeni olsun" diyenlerden ne beklersin ki;)

Ne tesadüftür ki örneklerin çoğu da daha birkaç gün önce anti ırkçılıktan dem vuran, birden bire hümanistliğin simgesi olan Trabzonspor taraftarından çıkması. Zokora'yı savunurken sevgili Trabzonspor taraftarı neden bu yaptıkların gözünün önüne hiç gelmez. Ne çabuk unutursun yaptıklarını. Bak ben Fenerbahçe taraftarı olarak diyorum ki eğer Emre böyle bir şey yaptıysa cezası neyse sonuna kadar çeksin ki biliyorum ki çoğu Fenerbahçe taraftarı da aynısını diyor ama sen geçmişini ne çabuk unutuyorsun. Birden nasıl da pamuk gibi oluverdiniz. Ogün Samast, Yasin Hayal diye bağırırken şimdi Emre'yi ırkçı diye suçlamak size düşmedi beyler. En azından Emre'nin yaptığı şey sizinki kadar bilinçli bir şey değil bunu diyebilirim. 

Futbol dışında da birçok örnek vermek gayet kolay memleketimde.
"Apo Ermeni dölüdür"  - Dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener. 
"Abdullah Gül'ün anne tarafı Ermeni" - CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman. 
İşte size çok basit iki örnek. Bunları diyenler de sizin benim gibi insanlar da değil hani. Biri dönemin Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin İçişleri Bakanı, diğeri koskoca bir parti olan CHP'nin milletvekili. Memleketimde birine hakaret mi etmek istiyorsun "Ermeni" de yeter. Durum öyle bir hal almış ki "Ermeni" kelimesi hakaret sayılmaya başlamış milliyetçilik, ırkçılık olmayan ülkemde.
Ben Atamın dediği gibi "Ne mutlu Türküm diyene" sözünün özünü kavramış biri olarak bunu derken hep bana "Bak işte böyle güzel Ermeniler de var" derlerken neden birileri çıkıp da bir kesimin acısını paylaşmak için "Hepimiz Ermeniyiz" dediğinde onlar şerefsiz oluyor. Neden onlar vatan haini oluyor sormak istiyorum sizlere. Ama boşverin nasılsa "Hepimiz Ermeniyiz Hepimiz Piçiz" di mi???


Neyse işin özü Emre demedim diyor öyle bir şey zaten. Ki dese bile hiçbir şekilde savunmam. Ha şu da var nasıl siyahî insanlara göre Emre'nin dediği şey çok ağır bir laf ise; aynı şekilde Türkiye'de doğmuş büyümüş ve bu topraklarda yaşayan herhangi birinin annesine küfür etmek de o kadar ağır bir laftır. Ben Emre'ye ilk gün verdiğim tepkinin aynısını Zokora'ya da verdim ki herkesten bunu beklerdim ama tabi konu Fenerbahçe olunca maalesef ağzından tükürükler akanlar bunu görmezden geliyor. 

Son olarak gelin bir de şöyle düşünelim. Bir Fenerbahçe - Galatasaray maçı ve Galatasaraylı X bir futbolcu Yobo'ya bu lafı etti. Tepkiniz ne olurdu??



Püzant YÜCECAN




5 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı olmuş kalemine sağlık.

    Doğru noktalara temas etmişsin. Malesef yurdum insanı birileri(ki genelde QTM) kendilerine bak arkadaş bu budur demeden idrak edemiyor. Yani demem o ki bu ülke insanının Siyah ırka olan yaklaşım konusunda yazdıklarına da ülkede milliyetçiliğin had safyada olduna da bu sözü Fenerbahçeli Emre değil (bırak GSli birinin) 10 sen önceki Emre söyleseydi yaklaşımın çok farklı olacağına da katılıyorum.

    Ermeni'ler konusunda yazdıkların mı? Dedim ya bu ülkede birileri senin bu yazdıklarını suç olduğunu Racism olduğunu yazmayana kadar yurdum insanı bunun farkına varmaz ve bu şekilde yorumlamaz.

    YanıtlaSil
  2. çok güzel yazmışsın . Ama Emre nin yaptığı ortada . Bize (FB ) yakışan gerekeni yapmaktır . İşte o zaman diğer şeyler için söz söyleme hakımız olur . Mükemmel yazı , tebrikler ...

    YanıtlaSil
  3. Eline sağlık,son derece objektif bir bakış açısı ile olayları irdelemişsin.Sana katılmamak mümkün değil.

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel bir yazı olmuş... Sadece yaptığın genellemelere itirazım var. Ben ülkücüyüm ama Ermeni'lerle hiçbir problemim yok. Toprağı bol olsun Hrant Dink öldürüldüğünde çok üzülmüştüm. Belki sadece ülkücü, milliyetçi olduğum için bana da faşist diyebilirsin, kötü insanmış gibi görebilirsin beni... Ülkücülüğün esaslarından biri de budur zaten; memleket üstünde yaşayan her "insan" değerlidir... Uzun lafın kısası belki senin faşist, zararlı, en büyük tehlike olarak gördüğün ülkücülerin bile arasında belki tribünde yanyana durduğun Fenerbahçemiz gol atınca sarıldığın biri var. Genelleme yapmak ne kadar doğru bilemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir yanlış anlaşılma olmuş sanırım yazımın hiçbir yerinde ülkücülerle ilgili bir şey demedim...Milliyetçilik de kötü bir şey değildir ayrıca aşırıya kaçılmadığında tabi...Bir yanlış anlaşılmaya mahal verdiysem özür dilerim...

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...