14 Nisan 2012 Cumartesi

Heykeli Dikilen Futbolcular Serisi#İngiltere

Sir Alexander Matthew Busby
1945-1969 ve 1970-1971 tarihleri arasında M.United'ı çalıştıran Matt Busby, 19.12.2010 tarihine kadar M.United'da en uzun süre görevde kalan teknik direktör iken bu unvanını Sir Alex Ferguson'a kaptırmıştır. Heykeli Old Trafford Stadyumu'nun hemen girişinde bulunmaktadır.



(United's Holy Trinity) George Best, Denis Law, Bobby Charlton
Manchester United'ın toplam 665 gol atan kutsal üçlüsü. Kulübün ilk Avrupa Kupası zaferinin 40. yılı anısına dikilmiştir. Sir Matt Busby'nin heykelinin hemen karşısındandır. 


Sir Stanley Matthews
Stoke City'nin "The Wizard of the Dribble" ve "The Magician" lakaplı efsanevi oyuncusu. Avrupa Yılın Futbolcusu Ödülü'nün ve Futbol Yazarları Derneği Yılın Futbolcusu Ödülü'nün ilk sahibidir. 50 yaşına kadar futbol oynayan Matthews, İngiltere liglerinde forma giyen en yaşlı futbolcu unvanını kazanmıştır. Heykeli ölümünün hemen ardından Stoke City'nin stadı olan Birtannia Stadyumu'nun dışına dikilmiştir. Ayrıca ölümünün ardından külleri orta saha yuvarlağının hemen altına gömülmüştür.


Tom Finney
Günümüzde İngiltere Championship'te mücadele eden Preston North End F.C kulübünün efsanevi oyuncusu Tom Finney.  Chelsea ile Stamford Bridge'deki bir karşılamışa sırasında iki rakip oyuncudan bu şekilde sıyrılmıştır. O zamanlar fotoğraflanan pozisyon, günümüzde  Preston takımının Deepdale Stadyum'u dışında bulunan bu heykelinin yapılmasına ilham kaynağı olmuştur. Fotoğrafı görmek isteyenler burayı ziyaret edebilirler.



Billy Wright
Tüm kariyeri boyunca Wolverhampton Wanderers takımının formasını giymiş İngiliz defans oyuncusu. Kariyeri boyunca 105 kez İngiliz Milli Takımı'nın formasını giymiştir. 90 maçta takım kaptanı olarak sahaya çıkmış ve bu alandaki rekoru halen elinde bulundurmaktadır. Heykeli Wolverhampton Wanderers takımının stadı olan Molineux Stadyumu'nun girişinde bulunmaktadır.


Bobby Moore
İngiliz Milli Takımı'nın ve West Ham United'ın efsanevi futbolcusu. 1966 FIFA Dünya Kupası'nı kazanan İngiliz Milli Takımı'nın kaptanlığını yapmıştır. 1965 yılında West Ham United Kupa Galipleri Kupası'nı kazanan ilk İngiliz takımı olurken Booby Moore'da takımın kaptanlığını yapmıştır. Heykeli ise yeni Wembley Stadyumu'nun önünde bulunmaktadır. 
Ayrıca West Ham United'ın stadyumu olan Upton Park'ta da 1966 yılındaki Dünya Kupası Şampiyonluğu anısına dikilmiş, takım arkadaşlarıyla olan bir heykeli daha bulunmaktadır. Takım arkadaşlarının omzunda.



Johnny Haynes
18 yıl boyunca Fulham'da oynayan eski İngiliz futbolcu. Fulham'da çıktığı 658 maçta toplam 158 gol atan Haynes bu alandaki kulüp rekorunu halen elinde bulundurmaktadır. Ünlü Brezilyalı oyuncu Pele, Haynes için "Hayatımda gördüğüm en iyi pas atan oyuncu" demiştir. Heykeli 2008 yılında kulüp başkanı Mohamed Al Fayed tarafından Craven Cottage Stadyumu önüne dikilmiştir. 



Sir Bobby Robson
Sir Bobby Robson, eski İngiliz futbolcu ve teknik adam. 20 senelik futbolculuk yaşamında Fulham, West Bromwich Albion ve Vancouver Royals takımlarında oynamış olan Robson ayrıca İngiliz Milli Takımı'nda 20 kez forma giymiş ve 4 gol atmıştır. Futbolculuk kariyerinin ardından ise İngiliz Milli Takımı ve birçok Avrupa Kulübünde teknik direktörlük görevi üstlenmiştir. Heykeli 1969-1982 yılları arasında teknik direktörlüğünü yaptığı Ipswich Town Kulübü'nün stadı olan Portman Road'un önüne dikilmiştir.



Bill Shankly
Eski İskoç futbolcu ve teknik direktör. Futbolculuk döneminde de başarılı olmasına rağmen Onu asıl ünlü yapan teknik direktörlük kariyeri olmuştur. 1959 yılında başına geldiği Liverpool'u 1961-1962 sezonunda ikinci ligden Premier Lige çıkarmıştır. Ayrıca Liverpool ile 3 Premier Lig Şampiyonluğu, 2 FA Cup. 2 Community Shield ve 1 kez de Uefa Kupası kazanmıştır. Heykeli Liverpool'un meşhur stadı Anfield'ın dışında bulunan kulüp müzesinin önünde bulunmaktadır.





Püzant YÜCECAN







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...